Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Chris Dusauchoit: "Het is wetenschappelijk bewezen dat katten zich hechten aan hun baasje"

di 27 okt. - 13:37

Heb jij al voorgehad dat je je kat even kwijt bent? Ze verdween spoorloos en staat na een paar dagen, of weken, weer gewoon weer voor je deur. Het kan zeker zijn dat je kat blij was om je te zien en meteen begon te spinnen en te knuffelen. Chris Dusauchoit vertelt in Radio 2 Spits met David Van Ooteghem waarom katten gewoontedieren zijn en inderdaad blij zijn om hun baasjes terug te zien.

“Katten en honden zijn gewoontedieren. Ze kunnen zich hechten aan de gewoontes, de plaats waar dat allemaal gebeurt en aan hun baas. Of ze ook echt hun baas missen en rouwen? Dat is een heel ander verhaal. Daar moeten we altijd uitkijken dat we er geen Disney-verhaal van maken dat ons ontroert, want meestal klopt dat niet.”

Een kat mist zijn baasje niet...

“Alle katten die in een asiel zitten en een gelukkige nieuwe thuis vinden, bewijzen dat. Zij kunnen zich wel opnieuw gaan hechten aan een nieuwe thuis. De kat was waarschijnlijk heel tevreden in het huis dat hem gevonden heeft, maar hij heeft ook wel de stem van zijn vorige baas herkend. Hij zal gedacht hebben: “Ahja, die herinner ik mij!” Of dat nu echt gemis en liefde is, daar moet je toch mee uitkijken.

Dat katten enkel iemand nodig hebben dat hun eten geeft,is niet waar.

— Chris Dusauchoit

Maar hecht zich er wel aan

“Katten hechten zich vooral aan het huis waar ze in wonen. Het is een cliché, maar katten zijn wel zeer territoriaal. Dat is meestal ook de reden waarom katten nooit ver weg lopen, want dan moeten ze door de territoria van andere katten. Daar hebben ze durf voor nodig, want ze moeten vaak vechten!”

“Dat katten enkel iemand nodig hebben dat hun eten geeft is niet waar. Het is degelijk wetenschappelijk bewezen dat katten zich hechten aan hun baas. Er is een mooie proef rond gedaan. Katten konden kiezen tussen spelen met hun baasje of eten. Het zal je verwonderen, maar de meerderheid koos voor interactie met de baas.”

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet