Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Daarom is een retourvlucht vaak goedkoper dan een enkele vlucht

vr 6 mei - 6:20

Als je een retourvlucht boekt, betaal je vaak minder dan wanneer je een enkele vlucht boekt. Daardoor boeken veel mensen retourvluchten, ook al doen ze maar één verplaatsing. Maar let op: De Inspecteur ontdekt dat je in de problemen kan komen als je de heenvlucht niet neemt.

Katleen Craenhals ontdekt het als ze een ticket wil boeken van Wenen naar Brussel. "Ik wilde een enkele vlucht boeken, maar die was heel duur: dik 500 euro. Ik zocht daarom ook prijzen op voor de retourvluchten. Wat blijkt? Die prijzen liggen veel lager: rond de 300 euro." 

Enkele vluchten zijn duurder 

De Inspecteur vraagt aan reisblogger Bart Lapers waarom retourvluchten goedkoper zijn. 

"Het feit dat je voor een retourvlucht minder betaalt dan voor een enkele vlucht, heeft te maken met het revenue management van luchtvaartmaatschappijen", zegt Lapers. "Revenue management is een vorm van prijsbepaling die gebruik maakt van prijselasticiteit. Het optimale aantal producten wordt aangeboden aan het juiste aantal klanten tegen de beste prijs." 

Concreet betekent het dat luchtvaartmaatschappijen het aantal beschikbare tickets over verschillende prijscategorieën verdelen. "Dat zijn zogenaamde fair buckets ofwel prijzen-emmers", zegt Lapers. "Stel dat er 100 tickets zijn voor een vlucht, dan worden die verdeeld over verschillende categorieën."

Aan elke categorie zijn voorwaarden verbonden en die voorwaarden bepalen de prijs. "Eén van de voorwaarden is het feit of je al dan niet een terugvlucht boekt", zegt Lapers. "Als dat zo is, vlieg je goedkoper. Retourvluchten zitten altijd in goedkopere prijscategorieën omdat die voor toeristen interessant zijn. Enkele vluchten worden meestal door zakenmensen geboekt en die malen niet om de prijs." 

Dit is hoe luchtvaartmaatschappijen werken. Als je dat als consument weet, kan je er maar beter je voordeel mee doen.

— Bart Lapers, reisblogger

Let op voor "no show"-clausule

Als je een retourvlucht boekt en toch maar één keer vliegt, pas dan goed op.

Er bestaat zoiets als een "no show"-clausule. De luchtvaartmaatschappij kan die inroepen als je niet op het vliegtuig zit tijdens de heenvlucht. Concreet loop je het risico dat de maatschappij het ticket voor de terugvlucht annuleert als je de heenvlucht niet neemt. Dat is het meest extreme geval. Het kan ook zijn dat de maatschappij de prijs van je ticket voor de terugvlucht verhoogt omdat je de heenvlucht niet nam. Wat de sanctie is, staat vermeld in de algemene voorwaarden. 

Je kan de sanctie eenvoudig omzeilen. Neem altijd de heenvlucht en skip de terugvlucht.

— De Inspecteur

Stel dat je zoals Katleen van Wenen naar Brussel wil. Koop dan een retourvlucht Wenen-Brussel, Brussel-Wenen. Je neemt dan alleen de heenvlucht van Wenen naar Brussel. Het omgekeerde doe je beter niet. Als je niet opstapt in Brussel voor de vlucht naar Wenen, loopt je het risico dat je niet meer mee mag vanuit Wenen naar Brussel.

Throwaway ticketing 

"In de sector noemt men die ongebruikt vlucht throwaway ticketing", zegt Lapers. 

Lapers vindt ook niet dat je je er schuldig over moet voelen. "Natuurlijk is deze manier van prijsberekening geen goed systeem. Luchtvaartmaatschappijen lijken mensen te belonen als ze meer vliegen. Maar dit is wel hoe het werkt. Je doet er als consument maar beter je voordeel mee." 

Er zijn ook algoritmes, cookies, IP-adressen en browsers  

Sowieso zijn de prijzen voor vliegtuigtickets niet gemakkelijk om te interpreteren. 

De Inspecteur leest geregeld berichten van luisteraars die vermoeden dat luchtvaartmaatschappijen vals spelen. De prijzen veranderen continu, zowel met enkele vluchten als met retourvluchten.

Hoe komt dat? Computerwetenschapper Jeroen Baert heeft een verklaring. "Er is genoeg technologie aanwezig voor bedrijven om het te kunnen doen. Ze hebben veel manieren om je surfgedrag te tracken. Ze zijn in staat om de prijs van een ticket te laten zakken of te laten stijgen op basis van jouw zoekgedrag. Maar er is geen bewijs dat het ook echt gebeurt.

Net omdat er veel parameters zijn die de prijs mee bepalen, raadt Baert consumenten aan om nooit het eerste het beste voorstel te aanvaarden. "Zoek op verschillende manieren naar prijzen. Gebruik meerdere browsers, op verschillende momenten en misschien zelfs op verschillende toestellen. Zo zie je direct of je een goedkopere optie vindt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet