Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Daarom treuzelt je hond tijdens de wandeling

vr 2 jul. - 6:48

Gaan wandelen met je hond lijkt simpel, maar toch is het voor veel hondenbaasjes geen 'walk in the park'. Herkenbare kost voor luisteraar Martine Delrue uit Brugge. "Mijn hond trekt zo hard aan de lijn, dat ik er constant achter aan moet lopen." Dierenkenner Chris Dusauchoit geeft advies.

"Er bestaat een misverstand over waarom een hond aan een leiband trekt. Je leest vaak dat honden dat doen omdat ze de baas willen spelen, om hun dominantie te tonen. Dat is onzin, want honden zijn niet in staat tot dominantie", benadrukt Chris. "Wat meestal wel het geval is, is dat honden uitzinnig van blijdschap zijn omdat ze buiten mogen komen. Buiten ruikt het naar andere honden en katten, en voor een hond is dat het topmoment van de dag." 

"Wandeling is het topmoment van de dag voor je hond"

"Het is veel meer dan een gewoon plasje en een moment om de spieren te strekken. Blijft je hond dus lang stilstaan bij een grassprietje, dan is dat misschien omdat er de voorbije uren al zes andere honden op hebben geplast. En als je weet dat de neus het belangrijkste zintuig is van honden, dan weet je dat dat een hoogtepunt is. Je hond blijft daar niet zonder reden hangen, voor hem is dat bijzonder interessant!"

"Met belonen kom je veel verder dan met straffen"

Kan je een hond het afleren om te trekken aan een leiband? “Je moet je hond aanleren dat het goed gedrag is wanneer hij naast jou loopt. Als je hond trekt, en je loopt gewoon mee, dan beloon je het foute gedrag eigenlijk. Want je doet wat je hond wilt. Met belonen kom je veel verder dan met straffen. Een trucje is om je om te draaien wanneer je hond trekt, want als er iets is waarvan honden niet houden, is het achterop lopen. Het eerste wat je hond dan doet is zich omdraaien om jou bij te benen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet