de inspecteur
DAB+ radio nog niet standaard in alle auto's
ma 13 jan. - 1:02
Nog niet standaard
Luisteraar Gery trekt begin januari naar zijn autodealer om een nieuwe wagen te bestellen. Net voor hij de offerte tekent, vraagt hij of zijn nieuwe wagen is uitgerust met een DAB+ radiotoestel. Dat blijkt niet het geval. Gery moet uiteindelijk 260 euro bijbetalen voor zo'n digitale radio. Dat verbaast hem omdat hij meende gelezen hebben dat alle nieuwe auto's vanaf 1 januari 2020 uitgerust moeten zijn met een DAB+ radio.
"Dat klopt helaas niet," zegt Joost Kaesemans van Febiac, de federatie van de auto- en tweewielerindustrie. "Die wetgeving gaat pas in op 21 december 2020. De nieuwe Europese wet werd gepubliceerd op 20 december 2018. Vanaf dan gaat er een termijn van 2 jaar in om deze verplichting te realiseren." Dus op uiterlijk 21 december van dit jaar moet elk nieuw verkocht voertuig in staat zijn om DAB te ontvangen.
Upgrade mogelijk
Veel automerken bieden DAB+ al standaard aan, maar nog niet allemaal. "Je kan best altijd even navragen of DAB+ is inbegrepen in de prijs. Sommige merken kiezen ervoor om DAB+ nog als optie aan te bieden, vaak in combinatie met een verbeterde geluidsinstallatie of navigatiesysteem.", zegt Joost Kaesemans. "De prijzen voor zo'n upgrade variëren sterk, maar reken toch op enkele 100 euro's."
Heb je een ouder model van auto zonder DAB+, dan kan je ook een kleine aanpassing doen om toch digitaal naar de radio te luisteren. "Er zijn kleine toestelletjes op de markt, die je op je autoradio kan bevestigen. Vergelijk het met de eerste Bluetooth ontvangers. Visueel uiteraard minder mooi, maar wel een simpele oplossing."
Wat is DAB+?
DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Dat is een Europees systeem dat digitale radio mogelijk maakt. DAB maakt het mogelijk dat je radiosignalen digitaal ontvangt zonder storing. Later, toen bleek dat DAB niet goed genoeg was, kreeg het een upgrade naar DAB+.
Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders. Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden. DAB+ biedt ook de mogelijkheid om meer informatie te sturen naar de luisteraar. Zo kunnen radiostations niet alleen de naam van de artiest, maar ook het logo van de platenhoes of concertdata meegeven op het scherm.
Daarnaast is de geluidskwaliteit van DAB+ beter dan bij FM. Dat laatste kan in grote steden waar veel hoge gebouwen staan storingen ondervinden. Bij DAB+ heb je dat minder, maar de ontvangst in nieuwe, goed geïsoleerde huizen kan ook daar verstoord worden.