Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

De Radiorechter: Uitspraak kitchen-case

do 17 mei - 6:35

Voor sommige problemen die Inspecteur Sven binnenkrijgt kan de wet niet voldoende klaarheid brengen. Daarom neemt hij vanaf nu De Radiorechter onder de arm.

De Radiorechter zal een compromis uitspreken op basis van de wetten en regels, maar houdt ook rekening met menselijkheid, gezond verstand en zijn ervaring. De eerste zaak waar Radiorechter Jan Nolf zich over buigt is de keuken van Els uit Aalter. Een spierwitte keuken bij de plaatsing, maar na 13 jaar wordt ze geel op verschillende plekken. "Dat kan toch niet!", zegt Els. De Radiorechter bracht deze week zowel Els, Tom (de plaatser van de keuken) als Bart (de producent van de keuken) samen in de hoop tot een compromis te komen.

De uitspraak van De Radiorechter

Iedereen is akkoord dat het ‘witte patchwork’ na 10 jaar niet aanvaardbaar is voor een functionele levensduur van een design-keuken die op 30 jaar geraamd wordt. De vraag is aangekaart binnen de 5 jaar na de ontdekking van het probleem.

Els heeft met Bart géén contract, maar kan tegenover Bart uiteraard wel buitencontractuele schade claimen voor het ‘ongeval’ in het productieproces.

Els heeft met Tom wél een contract, maar de vordering op die basis is verjaard. Zij kan tegenover Tom wel nog schadevergoeding vorderen in zoverre ze zich steunt op zijn precontractuele aansprakelijkheid. Dat gaat over zijn adviezen vooraleer de aanneming afgesloten werd. Tom had Els immers moeten informeren over het risico van een verschillend verouderingsproces naargelang het materiaal.

De visuele hinder van het patchwork rechtvaardigt een tegemoetkoming voor Els bij wijze van genotsderving, hier een soort esthetische schadevergoeding. Dit ‘smartgeld’ vergoedt haar ergernis voor de verder bestaande foute toestand.

Alternatief

De Radiorechter neemt akte van het gecombineerde aanbod van Bart en Tom, voor een vernieuwing in satijnlak van de vergeelde vlakken. Zij verzorgen die werken mits resp. €4.650 en €400 (ex BTW) ten laste van Els.

Besluit

Als schadelijder blijft aan Els de vrije keuze:

  • de buitencontractuele schadevergoeding à € 622 voor de keuken in de huidige toestand
  • of een kwalitatieve vernieuwing van de keukenvlakken in satijnlak met de daarbij horende nieuwe waarborgen, mits de bijdrage van Els à maximum €5.050 meer BTW

Bekijk hier de volledige uitspraak

De keuze van Els

Els heeft ondertussen haar keuze gemaakt. Ze gaat niet voor de schadevergoeding maar voor de oplossing die wordt aangereikt. "Onze oorspronkelijke vraag was om terug een witte keuken te hebben en daar willen we ook voor gaan. We zien het niet zitten om, ondanks die schadevergoeding, op een wit-gele keuken te blijven kijken".

Zowel keukenplaatser Tom als producent Bart juichen deze keuze toe. Ook zij vonden de schadevergoeding niet het beste voorstel en willen samen gaan voor die vernieuwde witte keuken voor Els. 

Els zal de komende weken dus wat breekwerk moeten verduren, maar nadien zal ze ongetwijfeld trots zijn op haar 'nieuwe' witte keuken. De eerste opdracht van De Radiorechter is dus geslaagd en door alle partijen samen te brengen is hij tot een mooi compromis kunnen komen.

Heb jij ook een vraag, een verhaal of een conflict dat je graag wil voorleggen aan De Radiorechter? Stuur het dan zeker door naar inspecteur@radio2.be.

 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet