
de inspecteur
De smaaktest smeltkaas: er zit maximum 34 procent Cheddar in smeltkaas
smaaktest
ma 4 mei - 6:30

Smeltkaas ligt bij heel veel mensen standaard in de koelkast. Het zijn van die dunne plakjes kaas, apart verpakt in plastic folie, waarmee je je klassieke hamburger kan omtoveren tot een echte cheeseburger. Je leg het plakje op het warme vlees en de kaas smelt direct. Smullen maar!
Top 5
De smaaktest smeltkaas werd gedaan met 100 proevers voordat de coronamaatregelen werden afgekondigd. En dat geldt ook voor de inkopen. Die gebeurden in verschillende supermarkten voordat er sprake was van het virus in ons land.
- Carrefour – 4,95 euro/kg
- Milbona (Lidl) – 3, 96 euro/kg
- ZIZ – 16,45 euro/kg
- La vache qui rit – 14,75 euro/kg
- Boni – 3,72 euro/kg
De meest gemiddelde smeltkaas wint
- De smeltkaas van Carrefour wint.
- Voedingsdeskundige Annick Verween is verrast.
- "Als ik afga op het etiket, is er niks aan die kaas dat deze mooie score kan verklaren."
- Carrefour steekt er niet bovenuit wat betreft het vet- of suikergehalte of het zoutgehalte.
- Misschien is dat net de sleutel tot het succes: een uitgebalanceerde smaak.
Maximum 34 procent cheddar
- Veel mensen zeggen tegen smeltkaas "cheddar".
- Logisch want de meeste smeltkaas bevat ook cheddar kaas. Maar het aandeel blijft beperkt.
- Het bekende merk ZIZ bevat het hoogste gehalte cheddar: 34 procent
- De nummer twee, Milbona van Lidl, vermeldt enkel “kaas”. Er staat geen Cheddar op het etiket.
Gemiddeld 50 procent kaas
- Smeltkaas bevat ongeveer 50 procent kaas.
- Andere ingrediënten zijn melk, melkpoeder, boter, smeltzouten en kleurstof.
- Smeltkaas heeft een felle gele of oranje kleur, dat komt door toevoeging van karoteen of paprika extract.
- Net omdat smeltkaas niet alleen uit kaas bestaat, wat een vettig product is, is het relatief laag in kilocalorieën.
- Als je uitgaat van 100 gram smeltkaas, dan bevat de winnaar Carrefour 265 kilocalorieën terwijl je bij pure cheddar al snel aan 415 kilocalorieën zit.
Smeltzouten doen de kaas smelten
- Smeltzouten zijn goedgekeurde e-nummers die ervoor zorgen dat de kaas smeerbaar blijft.
- Tijdens het verwarmen, zetten smeltzouten de kaaseiwitten om in een gedispergeerde vorm.
- Dat is de mooie, ovale vorm waarbij de kaas netjes één geheel blijft maar toch smelt.
- Door toevoeging van smeltzouten verlaag je die smelttemperatuur.
- Bij smeltkaas zal dat punt rond kamertemperatuur liggen. Bij smeerkaas ligt de smelttemperatuur lager, want dat product moet al smeerbaar zijn bij koelkasttemperatuur.