Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

De vroegste pensioendatum op MyPension.be is niet altijd juist

consument

do 16 mrt. - 11:00

Bernadette uit Herzele vraagt haar pensioen aan, een jaar voordat ze op pensioen mag, zoals het hoort. Tot haar verbazing krijgt ze van de dienst pensioenen het bericht dat ze al op pensioen mocht zijn, 12 maanden vroeger dan die 'vroegste pensioendatum' die ze op mypension.be vindt. Klopt die informatie op die website dan niet? 
Man op telefoon met computer
© Pexels

Mypension.be is het online pensioenportaal waar je al je persoonlijke informatie vindt over wettelijke en aanvullende pensioenen. Via deze officiële website kan je ook je pensioen aanvragen, en dat kan één jaar voordat je met pensioen gaat. 

Bernadette denkt dat ze binnen een jaar met pensioen kan, maar blijkbaar kan ze dat meteen al. "Ik heb eerst naar de algemene hulplijn van MyPension.be gebeld, maar de persoon aan de telefoon kon geen uitleg geven hoe mijn pensioendatum ineens 11 maanden eerder viel", vertelt Bernadette. "Ik moest blij zijn dat ik nu toch eerder met pensioen kon, was het antwoord."  

Hulp via de Ombudsman van Pensioenen

Bernadette stuurt daarna een mail naar de Ombudsman van Pensioenen en kreeg snel een duidelijk antwoord.

Sommige mensen hebben in hun loopbaan periodes waar ze geen inkomsten hebben. Dat kan om verschillende redenen zijn, naar het buitenland gaan bijvoorbeeld, even niet werken en geen stempelgeld aanvragen of een tijdje zorgen voor je kinderen. En dat laatste was het geval bij Bernadette. In de jaren 90 zorgde ze een tijd voor haar kind dat toen minder dan 6 jaar was. En die periode telt in haar geval mee als een stukje van haar loopbaan voor de berekening van haar pensioendatum, waardoor ze sneller aan de minimumloopbaan komt en op pensioen kon.

Controleer je loopbaan tijdig op MyPension.be

Mypension.be krijgt niet automatisch alle informatie die de website nodig heeft om loopbanen volledig aan te vullen. Daarom moet je zelf het overzicht op Mypension.be goed bekijken en controleren.

Werkte je in het buitenland, deed je legerdienst, zorgde je voor je jonge kinderen, was je ambtenaar voor 2011? Dat is informatie die MyPension misschien niet heeft. En ze kunnen van belang zijn om je pensioendatum te berekenen. Wacht niet om die vragen te stellen. Je kan de informatie doorsturen of vragen stallen via Mypension,be.

Op de officiële website van de Federale Pensioendienst https://www.sfpd.fgov.be/nl vind je verder alle informatie over gelijkgestelde periodes, deeltijds werken en alles dat van belang kan zijn voor je pensioen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet