Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De zoutste smaaktest ooit: ansjovis!

smaaktest

wo 24 mei - 9:33

Geen mens die het in z’n hoofd haalt om 5 ansjovisjes puur te eten. Het smaakpanel deed het wel en ontdekte zo de lekkerste.
De lekkerste ansjovisfilets in olijfolie

Top 5

Het panel proefde 5 merken 'gestrekte ansjovisfilets in olijfolie'. 4 ervan uit blik en 1 uit een glazen potje.

  1. Imperial – 32,20 euro/kg
  2. Boni (Colruyt) – 21,60 euro/kg
  3. Nixe (Lidl – de enige in glas) – 16,13 euro/kg
  4. John West (Albert Heijn) – 32,80 euro/kg
  5. Delhaize – 23,80euro/kg

 

De grootste familie… van de zee

Geloof het of niet, maar van de ansjovis zijn maar liefst 139 verschillende soorten bekend.

  • Ze lijken een beetje op sardienen en andere haringachtigen, maar vormen toch de aparte familie van de Engraulidae.
  • Boni en Delhaize gebruiken dezelfde soort: de Engraulis Ringens of Peruaanse ansjovis.
  • In het blikje van Imperial zit de Europese ansjovis: Engraulis Encrasicolus.
  • Nixe (Lidl) en John West (Albert Heijn) zetten er geen specifieke soortnaam op, maar dat hoeft ook niet van de wet.
  • Voor je ecologische voetafdruk is de Europese ansjovis de beste keuze: hij legt minder kilometers af tot op je bord en is vooral minder bedreigd dan de (overbeviste) Peruaanse ansjovis.
  • Als je het helemaal goed wil doen koop je MSC-ansjovis, maar geen enkel merk uit de test draagt dat label.

 

Zout, Zouter, Ansjovis

  • Op zich bevat een ansjovis eigenlijk helemaal niet zo veel zout: ongeveer 0,2%.
  • Dat verandert drastisch tijdens de behandeling van die filets: ze liggen soms eerst een maand lang in zeezout voor ze de verpakking in gaan.
  • In één zo’n blikje of glazen potje zit er om en bij de 15% toegevoegd zout. Laat ons eerlijk zijn, dat is eigenlijk hallucinant veel.

 

En nog wat olie erbij

  • Pure ansjovis bevat maar 102 kcal per 100 gram. Verpakt in olijfolie valt het meteen een pak hoger uit.
  • De visjes van Delhaize bevatten de minste calorieën: 177 kcal per 100 g.
  • Winnaar Imperial zit er iets boven met 180 kcal.
  • De visjes van Lidl zijn de meest calorierijke: 232 kcal per 100 g, en dat komt dus vooral door de toegevoegde olijfolie.
  • Toch is ansjovis niet per se ongezond. Als je hem met mate eet heeft hij zeker ook een voordeel: het is een halfvette vis, dus rijk aan omega 3-vetzuren.

 

Glas of blik, that's the question

  • Net die Omega 3-vetzuren zorgen er voor dat ansjovis niet zo lang houdbaar is.
  • Laat je blikje of potje dus geen jaren in de kast staan, anders krijgt de inhoud een ranzige smaak en geur door de afbraak van die onverzadigde vetzuren.
  • In theorie scoort een blikje op dat vlak beter dan een glazen potje: onverzadigde vetzuren (zoals omega 3) zijn niet al te best bestand tegen zuurstof, maar verdragen ook niet goed licht.

Meer zoals dit...