Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Dokter Devroey: “Een beetje stress is nodig om optimaal te presteren”

do 9 jun. - 11:40

Hoewel we er zelf niet om vragen, krijgen we dagelijks te maken met stress. Hoe hard je het ook probeert, het is moeilijk om je eens volledig te ontspannen… Iemand die hier wel raad mee weet is Dokter Devroey. Hij kwam langs bij De Madammen en geeft antwoord op al jouw vragen over stress.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie op gevaar. Ons lichaam voelt dat gevaar aankomen en gaat zich daarop voorbereiden door stresshormonen op te wekken en er vooral voor te zorgen dat we kunnen wegvluchten. In de oertijd hadden de mensen het gevaar om opgegeten te worden door een dier, neergeschoten te worden, in een ravijn te vallen…”

“Nu kampen studenten met het gevaar om niet te slagen voor hun examens, maar dat is niet erg. Je hebt ergens een beetje stress nodig. Als je stress opbouwt tot een bepaald niveau ga je optimaal presteren, maar eens je daar voorbij bent werkt stress negatief en verlammend.”

Langdurige heftige stress kan heel wat aandoeningen veroorzaken.

— Dr. Devroey

Gevolgen van stress

“Men heeft lang gedacht dat stress de oorzaak was van maagzweren. Nu weten we dat een akelig beestje, de Helicobacter pylori, aan de basis ligt. En toch bestaan er stressulcera, dus maagzweren door stress. In dit geval gaat het niet om stress voor een examen, wel om langdurige heftige stress. Ook een hartaanval, een hoge bloeddruk, een beroerte en opstoten van eczeem kunnen het gevolg zijn van overmatige stress gedurende een lange periode.”

Probeer de reden van je stress te achterhalen.

— Dr. Devroey

Natuurlijke producten tegen stress

“Je kan veel natuurlijke producten innemen tegen stress zoals Bachbloesem, Passiflora en meidoorns. Toch heeft Bachbloesem geen bewezen effecten. Medisch gezien is er geen reden om te geloven dat een druppeltje je stress zal doen afnemen, maar er is een enorm placebo-effect aan gebonden. Als jij echt gelooft dat je stress zal verminderen door de Bachbloesem, zal je dat ook zo aanvoelen.”

Dagelijks leven aanpakken

“Als je echt iets aan je stress wil doen, zou ik niet naar medicijnen grijpen. Het is belangrijk dat je in de eerste plaats de reden van je stress achterhaalt en je dagelijkse leven aanpakt. Op dat moment is de enige correcte, medische behandeling gedragstherapie. Je leert hierbij stress stillaan opbouwen en ermee omgaan.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet