Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Domein van kasteel van Beauvoorde is ook schrijversresidentie

wo 15 jan. - 11:53

Het domein van het kasteel van Beauvoorde is nu ook een schrijversresidentie. Anne Provoost is de eerste die het gebruikt. Ze groeide zelf op in de streek en de roman waaraan ze werkt is gebaseerd op familieverhalen.

Het kasteel van Beauvoorde, niet ver van Veurne, is nu meer dan een gebouw en een domein om te bezoeken. Schrijvers kunnen er logeren om te werken aan een boek. Anne Provoost, die opgegroeid is in de streek, bijt de spits af. De residentie is in het vroegere schooltje bij het domein.

Niet haar eerste residentie

Anne Provoost heeft iets met residenties. Het moet zowat haar vijftiende zijn, binnenlands en buitenlands. Het begon toen haar drie kinderen nog jong waren en ze rust zocht om te schrijven. Het huis bij het kasteel van Beauvoorde vindt ze uniek, omdat ze uitkijkt op de graven van de personages van haar roman. 

Alles nagelnieuw

"Het ruikt nog naar het nieuwe", zegt Provoost, terwijl ze keukenhanddoeken uit de verpakking haalt. Het is lekker warm in huis. In haar schrijfkamer staan computers en ook een grote flatscreen waarop ze foto's in detail kan bestuderen.

Vanuit mijn badkamer zie ik als kasteelvrouwe mijn kasteel

— Schrijfster Anne Provoost

Inspiratie door het venster

Het unieke van het huis is dat Provoost vanuit de ramen en haar voordeur al inspiratie krijgt. Via de badkamer ziet ze het kasteel waarin koning Albert verbleef op het eind van de oorlog. Door het venster van haar schrijfkamer ziet ze het kerkhof waar familieleden begraven liggen. Haar romanpersonages zijn er op gebaseerd: de broer van haar grootmoeder was getrouwd met de zus van haar grootvader. 'Dubbele familie', zo ging dat toen in de Westhoek.

graf van familieleden van Anne Provoost

graf van familieleden van Anne Provoost

Kinderen van de IJzer

De roman waar ze naar eigen zeggen nog jaren werk aan zal hebben, heet "Kinderen van de IJzer". Het is verbazingwekkend dat dit aspect van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog tot nu toe zo weinig aandacht heeft gekregen. Zo'n 11.000 kinderen zijn weggehaald uit de frontstreek, omdat hun leven in gevaar was en omdat "verbeesting" dreigde. Contact met soldaten en oorlog kon tot verruwing van de zeden leiden. Ze werden op "kolonie" gestuurd naar Parijs of Normandië, mét Vlaamse religieuzen, zodat ze toch hun Vlaamse taal niet zouden vergeten. Meer informatie over de schrijversresidentie vind je op de website van vzw Herita, die het domein beheert.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet