Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 weekwatchers

Dood van Sanda Dia was voor scenarist Luk Wyns een inspiratiebron bij 'Knokke off': "De personages zijn toffe gasten. Het zijn geen Reuzegommers, maar ze komen wel uit dat milieu"

knokke off

luk wyns

za 10 jun. - 8:15

Ruim vier jaar geleden kwam Sanda Dia om het leven tijdens een uit de hand gelopen studentendoop. De feiten deden zich voor toen Luk Wyns de VRT MAX-reeks 'Knokke off' aan het schrijven was. En dat nieuws beïnvloedde de reeks, vertelt hij aan presentator Ruben Van Gucht bij Radio2 Weekwatchers.
Ruben Van Gucht en Luk Wyns

"Er is één vergelijkingspunt: een jonge gekleurde gast, die hoopt door met die hogere klasse om te gaan toch carrière te maken en zijn toekomst uit te kiezen", vertelt Wyns.
"Voor de rest heeft dat nieuws er niets mee te maken. 'Knokke off' is deels feel good, en deels graaf. Maar gaat over heel andere dingen. Inderdaad, wel over rijke jongeren."

Rijke mensen

De producer van 'Knokke off' zei op een bepaald moment aan scenarist Luk Wyns: "Luk, het is alsof je vindt dat alle rijke mensen slecht zijn." Hij antwoordde: "Nee, maar wel de meeste."

Luk verduidelijkt: "Als je lager opgeleid bent, en je hebt geen moreel kompas, dan is je toekomst een enkelband of de tralies. Ben je hoger opgeleid, en je hebt geen moreel kompas, dan droom je van een jacht en luxevilla. Dat is het verschil."

Klassenjustitie

Ook de andere gasten bij de Radio2 Weekwatchers spraken zich uit over de zaak. Zanger Piet Goddaer, Ozark Henry, vindt ook dat er sprake is van klassenjustitie: "Volgens mij is de verontwaardiging niet dat iedereen per se wil weten wie die Reuzegommers zijn, maar dat iedereen zich afvraagt waarom hun privacy zo beschermd wordt."

Luk Wyns: "Ik begrijp die ouders dat ze hun kinderen proberen helpen, dat ze voor de beste advocaten gaan en willen dat het niet op hun strafblad komt." 
Piet vult aan: "Maar er is iets scheef aan, het lijkt alsof er een vipbehandeling bij het gerecht is."

Luk verwijst naar de regels rond het noemen van namen: "Dit is geen moord. Maar we begrijpen ook dat gewone mensen zeggen: met mijn kind zou het anders lopen." 
Kato van The Starlings vindt dat het tijd is dat mensen op straat komen: "Moest ik een van de ouders zijn van die jongen, ik denk dat je wereld compleet stopt. Dus het is mooi dat de meeste mensen het er niet mee eens zijn."

Robin Hood

De armere milieus en criminaliteit zijn een terugkerend thema in het werk van scenarist Luk Wyns. "Goed drama is conflict en moet sociaal gestoeld zijn. We willen altijd een Robin Hood-verhaal vertellen. We gaan niet de kant kiezen van de rijken en machtigen. We kiezen de kant van de gewone mens die het slachtoffer is, met humor en amusementselementen zoals seks en geweld. En ik probeer clichés te ontwijken."

Luk komt zelf ook uit een arbeidersmilieu. "Men kijkt daar vaak van op. Mijn pa was een arbeider, mijn ma was een poetsvrouw. Dat waren heel gevoelige, slimme mensen."

De VRT-reeks 'Knokke off' met o.a. Pommelien Thijs is nu al te zien op VRT MAX, en zal vanaf augustus ook te zien zijn op VRT 1.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet