Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dr. Devroey: "Elke bevalling is een aanslag op de bekkenbodemspieren"

Aha!

vr 9 sep. - 6:06

De bekkenbodemspieren zijn ontzettend belangrijk voor zowel vrouwen als mannen. Zo speelt de spier een cruciale rol in het ophouden van urine en stoelgang. Toegeven dat er problemen zijn met de bekkenbodemspieren is voor veel mensen dan ook een moeilijke stap. Dokter Devroey geeft enkele tips om de bekkenbodemspieren te trainen. 
Een kindje dat net is bevallen
© Foto Pexels

"Bij problemen aan de bekkenbodemspieren denken we meteen aan vrouwen. Dit is logisch aangezien deze spieren het meest worden aangetast door een zwangerschap en een bevalling. Een natuurlijke bevalling kan je echt zien als een aanslag op je bekkenbodemspieren. Toch kunnen ook mannen hier last van ondervinden. Zo speelt gewicht een grote rol. Bij overgewicht wordt er net zoals bij een zwangerschap een voortdurend druk uitgeoefend op de bekkenbodemspieren. Ook zorgt weinig lichaamsbeweging ervoor dat de spier minder gebruikt wordt. Tot slot heeft leeftijd ook een grote invloed. Zo zullen de bekkenbodemspieren, net zoals de andere spieren in ons lichaam minder stevig worden naarmate we ouder worden."

Schaamte

"Slechtwerkende bekkenbodemspieren zijn zeer vervelend. Zo zullen er structuren verzwakken die ervoor zorgen dat je urine verliest bij het niezen en/of lachen. Ook naar stoelgang toe kunnen er probleem optreden. Het is zelfs mogelijk dat er verzakkingen optreden waarbij de blaas en baarmoeder via de vagina naar buiten komen. Jammer genoeg zorgen deze symptomen ervoor dat er veel schaamte heerst rond het onderwerp. Veel mannen en vrouwen spreken zich hierover niet uit waardoor er pas in een laat stadium kan worden ingegrepen."

Door de symptomen vanbekkenbodemproblemenheerst er veel schaamte

— Dr. Devroey

Behandeling

"Een kinesitherapeut kan je zeer goed helpen bij problemen aan de bekkenbodemspieren. Deze zal je de juiste oefeningen geven om de spieren te herstellen. Je kan ook steeds zelf oefeningen doen thuis of in de auto waardoor je de spier stimuleert. Er zijn intussen ook toestelletjes op de markt om de bekkenbodemspieren te stimuleren. Met deze 'gadgets' moet je wel voorzichtig omspringen. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je spier niet enkel gestimuleerd wordt, maar ook verkrampt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet