Drie Oost-Vlaamse borstklinieken zonder erkenning
vr 15 mrt. - 11:25

In een borstcentrum kunnen patiënten terecht voor informatie, onderzoek, diagnose, behandeling en begeleiding. Meestal is er ook een multidisciplinair team: dokters, chirurgen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen zitten samen om elke patiënt afzonderlijk te bespreken. Om een erkenning te krijgen als borstkliniek, moet zo'n centrum aan enkele voorwaarden voldoen, zegt Ward Rommel van Kom op tegen Kanker: "Er is een minimum aantal nieuwe behandelingen per jaar nodig: 125 in een coördinerende borstkliniek, 60 in een satellietborstkliniek. Er moeten gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen zijn, net als bepaalde medische apparatuur. Er moet ook een maximum-termijn gerespecteerd worden tussen diagnose en behandeling".
"Patiënten krijgen dezelfde kwaliteitsvolle zorg"
Het AZ Lokeren is een van de ziekenhuizen die niet op de lijst van Kom Op Tegen Kanker staan. "Patiënten kunnen bij ons terecht voor een correcte diagnose en een multidisciplinaire behandeling. Het gaat om dezelfde aanpak, met dezelfde expertise als in de borstkliniek van AZ Sint-Blasius in Dendermonde, waarmee we samenwerken" klinkt het daar.
Coördinerend borstchirurg Jan Decloedt: "Het is daarom dat ik mij engageer om in Lokeren de patiënten mee te opereren, samen met mijn collega. Dus de expertise is dezelfde. Als er technieken zijn die in Lokeren niet kunnen worden toegepast, zoals een directe borstreconstructie, dan wordt die patiënte in een centrum behandeld zoals in Dendermonde waar er directe reconstructies kunnen gebeuren samen met een plastisch chirurg."
Ook in het AZ Oudenaarde maken ze er geen geheim van dat ze geen erkenning hebben voor een borstkliniek. Maar als ze de naam 'borstkliniek' gebruiken, weten patiënten dat ze er minstens voor de basiszorg terechtkunnen, zo luidt het. "Als er ingewikkelde ingrepen nodig zijn, of materiaal dat we zelf niet hebben, dan verwijzen we de patiënten door naar een erkende borstkliniek. Met een andere naam dan 'borstkliniek' zouden patiënten misschien wel kunnen denken dat ze niet bij ons terecht kunnen voor de eerste zorgen, vragen en diagnose, en dat klopt niet".