Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

 • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Een zelftest: hoe nuttig en betrouwbaar is dat?

wo 22 dec. - 11:00

Met een zelftest kan je zélf controleren of je positief test op corona. Je moet er dus niet voor naar de dokter. Maar zijn die tests betrouwbaar? En wanneer zijn ze nuttig? Wetenschapschapsjournalist Koen Wauters legt het uit bij De Inspecteur.

Wat is een zelftest?

Test test test.... een mens zou de bomen door het bos niet meer zien. Welke testen zijn er nu allemaal? 

 • PCR-test: de test die de dokter doet. Hij gaat met een wisser diep in je neus en stuurt die op naar het labo. Het is de meest betrouwbare test, maar je het niet meteen resultaat.
   
 • Sneltest: deze test is vergelijkbaar met de PCR-test. De dokter of de apotheker neemt doet dat. Ook hier is het een vrij lange neuswisser. De test wordt niet opgestuurd naar het labo. Na gemiddeld 15 minuten heb je je resultaat.  
   
 • Zelftest: deze test kan je zelf doen. Je gebruikt een wisser die veel minder lang is. Het resultaat krijg je binnen 15 minuten. 
   
 • Speekseltest: deze test kan je ook zelf doen. Je moet niet met een wisser in je neus maar je spuwt in een potje. De speekseltest is het minst betrouwbaar. 
   

Bewaar een zelftest op kamertemperatuur

Zelftests zijn nuttig om te kijken of je al dan niet besmet bent met het coronavirus. "Maar zorg er dan wel voor dat je die test juist gebruikt", waarschuwt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

"Lees eerst en vooral aandachtig de bijsluiter. Daarin staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en hoe je het resultaat interpreteert. Als je een test koopt bij de apotheker, kan je zeker ook vragen om goed uit te leggen hoe de test werkt", vertelt Koen Wauters.  

Je moet de test ook op de juiste manier bewaren. Dat doet je gewoon op kamertemperatuur. Leg ze dus zeker niet in de koelkast. Onder invloed van lage temperaturen zijn zelftests minder betrouwbaar. 
 

Wanneer doe ik een zelftest? 

Steven Van Gucht geeft de goeie raad: "Eerst een testje, dan een feestje." 

Koen Wauters vindt dat ook een goed idee. "Veel mensen doen een test als ze naar een feestje gaan of als ze op weekend vertrekken met vrienden of familie. Dat is slim. Maar weet dat je altijd moet rekening houden met de incubatietijd van het virus." 

En die incubatietijd is geen exacte wetenschap. "Als je een test doet net nadat je besmet bent geraakt met het virus, dan zal de test de virusdeeltjes nog niet detecteren. Je test negatief, ook al ben je drager van het virus", vertelt Koen. Hoe lang moet je dan wachten? "Je wacht best tot drie dagen na het moment waarop je vermoedelijk besmet werd. Al is dat in de praktijk niet gemakkelijk. Je weet vaak niet of je bestemt bent of niet." 

Voor een zelftestwacht je best tot drie dagen na het moment waarop je vermoedelijk besmet werd.

— Koen Wauters

Hoe betrouwbaar is mijn resultaat?

Omdat je rekening moet houden met de incubatietijd, is een zelftest minder betrouwbaar dan een PCR-test die de dokter doet. "Vooral een negatief resultaat is een momentopname. Een dag of twee dagen later kan je wel positief testen", zegt Koen Wauters. "Een positief resultaat is betrouwbaarder. Maar als je positief test, moet je sowieso naar de dokter voor een PCR-test ter bevestiging.

Als je zware symptomen hebt of je had een hoogrisicocontact, doe dan geen zelftest. Ga naar de website mijngezondheid.be. Daar kan je een vragenlijst invullen. Je krijgt dan ook een code om een PCR-test te laten afnemen. 

Is elke zelftest even veilig? 

Er zijn 11 soorten zelftesten die goedgekeurd goedgekeurd zijn door het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Alle tests die bij ons in de winkel liggen staan op deze lijst. Je kan ze herkennen aan het CE-label. 

Anders is het als je de sneltest online koopt. Op het internet is er veel minder controle. Check dus zeker of de tests die jij wil kopen dat CE label hebben en of ze op de lijst staan van het FAGG.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet