Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Elke maand nieuwe kledij in je kleerkast? Met een kledingbibliotheek kan dat!

do 23 jun. - 8:00

Boeken ontlenen, dat hebben we allemaal al gedaan. Maar wat denk je ervan om eens een dure jurk of een opvallende winterjas te lenen? Kan dat? Zeer zeker! Enter: de kledingbibliotheek! Het concept is vooral in Nederland gekend, maar ook bij ons komt het idee stilaan van de grond. Maar hoe werkt zoiets? Caroline Baeten, oprichtster van ‘Dressr’, legt het uit bij De Inspecteur.

Goed voor de planeet

Elk jaar worden 100 miljard (!) kledingstukken geproduceerd. Zo’n 70% daarvan belandt op de afvalberg. Slik. Het is een feit dat de mode-industrie één van de vervuilendste ter wereld is. “Waterverspilling en CO2-uitstoot worden onhoudbaar, maar ook wij als consument zien kleding te vaak als een wegwerpproduct”, zegt Caroline. “Het gebeurt heel vaak dat kleren die je online bestelt en dan terugstuurt, gewoon worden verbrand of vernietigd. En dus wilde ik écht nadenken over hoe we dit systeem kunnen veranderen.” Zo kwam Caroline uit bij een (relatief) nieuw concept: een kledingbibliotheek. “Je verlengt de levensduur van kleding, kledij wordt vaker gedragen, er zijn minder aankopen nodig en dus ook minder afval. Als we acht draagbeurten overstijgen, komen we aan een positieve ecologische impact. Het is met andere woorden goed voor de planeet.”

Jaarlijks worden 100 miljard kledingstukken geproduceerd, maar zo'n 70% ervan belandt op de afvalberg.

— Caroline Baeten, oprichtster van 'Dressr'

Abonnement op kleding

En je hoeft er niet eens veel moeite voor te doen, want de bibliotheek van Caroline werkt volledig digitaal. “Als consument kan je je online registreren en één van de drie abonnementen selecteren”, legt ze uit. “Elke maand betaal je een bedrag dat je toelaat om een aantal kledingstukken van de deelnemende merken te huren. Je kiest zelf hoeveel je betaalt: 39 euro, 59 euro of 79 euro per maand. Afhankelijk van je abonnement huur je dan maandelijks respectievelijk twee, drie of vier kledingstukken."

De items die je hebt geselecteerd, worden bij je thuis geleverd. Na 25 dagen beslis je of je een kledingstuk langer huurt of terugstuurt. "Terugsturen is trouwens gratis", voegt Caroline eraan toe. "Wel pas na 25 dagen om het transport en onze CO2-uitstoot te beperken." Je kan er ook voor kiezen om een kledingstuk te kopen, maar ook dat kan pas na 25 dagen. "Op die manier wordt het een bewuste aankoop." En heb je geen zin om iets nieuws te kiezen? "Dan kan je het abonnement ook even pauzeren", zegt Caroline. 

Hygiëne

Allemaal heel interessant, maar hoe zit het met de hygiëne? En wat als je een vlek op de kleren maakt? Ook daar stelt Caroline ons gerust. "Kwaliteit is onze grootste focus. Bij elk kledingstuk dat terugkomt, doen we een kwaliteitscheck. We bekijken of er iets moet gerepareerd worden (een losse naad of knop) en sturen het dan op naar onze professionele waspartner. Die krijgt álle vlekken eruit, zelfs vetvlekken! Pas daarna komt het kledingstuk opnieuw online." 

Goed voor de portemonnee

Hoeveel geld kan je besparen als je kleding huurt? “Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk", zegt Caroline, "maar je spaart er in elk geval geld mee uit. Veel mensen hebben nood aan variatie: ze willen vaker iets anders kunnen dragen en doen daarom impulsieve aankopen, of kopen goedkope kleding. Die 'honger' is er niet meer als je in een abonnement zit, want je weet dat je elke maand iets nieuws kan huren. De nood om te kopen is dus minder." En áls er dan toch eens een aankoop gebeurt, dan investeren de klanten in een kwalitatief stuk. "De waarde van onze items ligt hoog. Ze zijn lokaal geproduceerd (in Europa) en van heel goede kwaliteit", vertelt Caroline. "Als je huurt, draag je dure stukken voor een relatief laag bedrag."

Je kan dure kledingstukken dragen voor een relatief laag bedrag.

— Caroline Baeten, oprichtster van Dressr

Goed voor kledingmerken

En ook de kledingsector heeft er baat bij. "Want als eerste kunnen we focussen op data", zegt Caroline. "We kunnen meten wie welke items huurt, welk item populair is en wat de feedback is van onze klanten. We kunnen ook een versnelde test doen op kleding. Hoe sterk is het item nog na pakweg zes maanden dragen. Dat is waardevolle informatie voor een kledingmerk. Een tweede voordeel is dat we een businessmodel hebben waarbij we de inkomsten delen: zowel die van verhuur als verkoop. Ook dát is interessant voor het merk, dus."

M/V/X

Een kledingbibliotheek is relatief nieuw op deze markt. "Mensen moeten er een beetje aan wennen, maar toch zijn er best veel huurders", merkt Caroline op. "De markt is er stilaan klaar voor. We zijn er volop mee bezig om ons aanbod uit te breiden, zodat we meer huurders kunnen helpen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om een abonnement te nemen. Al focussen we ons nu vooral op vrouwen, ik merk dat er ook bij mannen een hoge vraag is." Meer info kan je vinden op www.dressr.be

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet