Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Fiets snelst in spitstest naar Aalst

do 19 sep. - 8:28

In deze Week van de Mobiliteit testten lokale afdelingen van de Fietsersbond hoe lang verschillende vervoermiddelen doen over een bepaald traject tijdens de ochtendspits. Zoals ze zelf hadden verwacht was de fiets telkens het snelst.

In de week van de mobiliteit wil de Fietsersbond de fiets in de aandacht brengen. Het doel was duidelijk: met de fiets, de auto en het openbaar vervoer vanuit vier buurgemeenten naar de Grote Markt van Aalst trekken, en zien wie het snelste ter plaatse is. De lokale afdelingen van de Fietsersbond van Haaltert, Erpe-Mere, Affligem en Aalst wilden de test doen om "mensen te doen nadenken", zegt Marleen Stallaerts: "We weten natuurlijk wel dat niet iedereen altijd de fiets kan gebruiken. Maar als de mensen zien wat de alternatieven zijn voor de auto, en hoe snel je ermee op je bestemming kan geraken, dan kunnen ze toch eens nadenken. Wie de mogelijkheid heeft minstens af en toe de fiets te nemen, moet dat ook serieus overwegen. En dan zou de mobiliteit in de stad voor iedereen makkelijker worden." 

spandoeken Fietsersbond en boodschappen op de grond

spandoeken Fietsersbond en boodschappen op de grond

"We dachten wel dat de fiets zou winnen."

Vrijwilligers startten vanuit omliggende gemeentes met fiets, auto, bus of trein richting Grote Markt van Aalst. De geplande vertrektijden van bus of trein bepaalden het tijdstip van wie met fiets en auto reed. Iedereen moest alle verkeersregels strikt respecteren. 

Vanuit Affligem (Hekelgem): De gewone fiets kwam aan om 8u04, de koersfiets om 8u02. De automobilist kwam om 8u17 aan op de Markt in Aalst, en de busreiziger pas om 8u37. 

Vanuit Moorsel: Ook hier was de fiets het snelst: die kwam aan om 7u58. Hier was de busreiziger er al om 8u09, 7 minuten vroeger dan de automobilist. 

Vanuit Haaltert: De fietser kwam om 8u06 aan, de busreiziger om 8u21 en de autobestuurder om 8u28

Vanuit Erpe-Mere: Ook na dat traject was de fietser om 8u06 op de eindbestemming, de treinreiziger was maar één minuut later, en de automobilist kwam aan om 8u18.

Marleen Stallaerts van de Fietsersbond: "We zijn heel tevreden dat de fiets telkens als eerste aankwam op de Grote Markt. We dachten wel dat de fiets zou winnen. Auto's en bussen kunnen al eens in de file staan, de auto moet nog in een parkeerplaats geraken, en de bus- of treinreiziger moet nog een eindje te voet. De fiets kan rechtstreeks naar het centrum rijden. We hopen dat die resultaten de mensen aanzet om wat meer na te denken over alternatieven voor de auto.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet