Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Frank De Winne terug in de ruimte?

vr 19 jul. - 11:13

Astronaut Frank De Winne uit Gent werkt mee aan de volgende maanlanding van het ESA (European Space Agency). Vijftig jaar geleden werd hij door zijn ouders uit bed gehaald om de eerste mens op de maan te zien. Sindsdien vloog hij zelf al twee keer de ruimte in.
Frank De Winne
© Foto: Belga

De maanlanding vond 50 jaar geleden plaats, maar het is nog steeds een belangrijke gebeurtenis voor de mens. De maan staat ook opnieuw in de belangstelling: "We zijn met de internationale partners aan het kijken of we kunnen teruggaan, maar op een andere manier", vertelt Frank De Winne. "Het wordt dan geen race om een vlag te planten, maar wel om duurzaam onderzoek te doen. In eerste instantie zouden we er korte periodes willen verblijven, maar op lange termijn zouden we voor langere periodes onderzoek willen doen om te zien wat we op de maan kunnen gebruiken." Dat onderzoek op de maan zou op termijn kunnen gebruikt worden als stapsteen naar een langer verblijf op Mars.

Passie voor ruimtevaart

De maanlanding in 1969 heeft Frank De Winne niet gezien toen hij acht jaar was, maar hij is voor de tv-uitzending wel uit zijn bed gehaald. "Mijn ouders kwamen me wakker maken om het op tv te volgen. De landing heb ik jammer genoeg niet live gezien, maar wel toen de eerste stap van Neil Armstrong werd gezet", vertelt hij. "Veel mensen zeiden toen dat ze het niet geloofden en als achtjarige jongen weet je niet goed wat je wel en niet moet geloven, maar volgens mij is er niet veel twijfel meer mogelijk."

Niet de maanlanding, maar wel de latere Spaceshuttle heeft het ruimtevaartgevoel van De Winne aangewakkerd. "Ik had vroeger altijd een interesse in techniek, technologie en wetenschap. Toen ik in de middelbare school zat was het de periode van grote ontdekkingen, zwarte gaten en supernova’s (verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert, red.)", vertelt De Winne. "Toen ik aan de Koninklijke Militaire School studeerde, vloog de Spaceshuttle voor de eerste keer naar de ruimte. Dat was het moment waarop ik dacht: dat wil ik ook graag doen."

De Winne op de maan

Hij zou ook heel graag zelf eens naar de maan gaan als ruimtevaarder. "Ik denk alleen dat dat nu niet aan de orde is. We hebben een aantal jonge mensen die zijn opgeleid en naar het internationaal ruimtestation ISS vliegen. Daarvoor ben ik nu ook in Rusland", vertelt Frank. Op de 50ste verjaardag van de maanlanding gaat er opnieuw een raket naar de ruimte vanuit Rusland. "We zijn ook plannen aan het maken om opnieuw naar de maan te gaan, maar in de ruimtevaart is niets dichtbij. Het duurt altijd even om een nieuw programma op te starten. We spreken hier toch over de komende tien jaar", vertelt De Winne.

Souvenir uit de ruimte

En hoe zit het met dat ruimtepak, mogen ruimtevaarders dat thuis houden? "Mijn ruimtepak heb ik inderdaad nog, maar dat hangt voorlopig in de kast. De Europese ruimtevaarder Luca Parmitano die meegaat naar het internationaal ruimtestation zal zijn pak uiteraard wel aanhebben zondag", sluit De Winne af.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet