Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Geur- en smaakverlies door corona: "Sommige patiënten hebben een jaar later nog steeds last"

di 9 feb. - 2:22

Ruiken wordt wel eens het 'luxe' zintuig genoemd omdat we niet beseffen hoe groot de invloed van onze neus is. Wie de waarde van ruiken zeker gemerkt heeft, zijn patiënten die het coronavirus hebben gehad. Veel van hen hebben last van geur- en smaakverlies. Laura Van Gerven van het UZ Leuven legt uit bij 'De Madammen'.

“Een heel groot percentage van de coronapatiënten hebben te maken met geurverlies", vertelt neus-, keel- en oorarts Van Gerven. "Bij een gewone griep of luchtwegeninfectie gaat het maar om één op de tien patiënten. Bij corona gaat het van veertig tot zelfs zeventig procent die last heeft van een verminderde of afwezige reukzin.”

De grote angst is uiteraard dat het verlies blijvend kan zijn. “Dat varieert heel erg van patiënt tot patiënt en van de omvang van de infectie. In de overgrote meerderheid van de gevallen, bijna negentig procent, recupereert het volledig binnen twee tot vier weken na de infectie. Het is dus niet per se in orde wanneer de andere symptomen verdwijnen. Maar binnen de maand recupereert de meerderheid. Gelukkig!”

Er bestaateen trainingwaarbij je tweekeer per dag aan vierstereotype geuren moet ruiken.

— Neus Keel Oor-arts Laura Van Gerven van het UZ Leuven

Tien procent van de patiënten geneest dus wel laattijdig. Er zijn mensen wiens reuk of smaak een jaar later nog altijd niet hersteld zijn. "Geur en smaak horen samen. We proeven vijf smaken met onze tong. Maar de geur gaat dan naar de neus, die bepaalt veel mee. De neus geeft die extra beleving. Als je klachten blijven aanhouden, en dan spreek ik over zes tot acht weken na het doormaken van de infectie, adviseer ik toch om een neus-, keel- en oorarts te raadplegen. Die kan kijken wat is aangetast. Ze kijken dan ook of er eventueel een behandeling opgestart kan worden."

Geurtraining

"Geur heeft niet alleen met eten en drinken te maken, het waarschuwt ons ook voor gevaar. Denk maar aan een brandlucht. Psychologisch en sociologisch is het ook heel belangrijk. Als een vrouw net bevallen is en haar baby niet kan ruiken, dan is dat heel erg. Maar ook voor mensen die in de voedingsindustrie werken, kan het een ramp zijn. Of een verpleegster die dingen niet opmerkt doordat ze niet kan ruiken. Er bestaat gelukkig wel een training. Het is geen klassieke behandeling met een medicijn dat het meteen oplost. Je moet twee keer per dag aan vier stereotype geuren ruiken. Je probeert ze te identificeren. Als dat niet lukt, moet je opnieuw ruiken. Zo leer je welke geur het is. Door dat regelmatig te doen, zien we toch dat patiënten sneller en beter herstellen dan patiënten die niet trainen.”

Meer zoals dit...