Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Graf geruimd? Natuursteen op de puinhoop!

ma 28 okt. - 7:00

Als je een geliefde begraaft, betaal je heel wat geld voor een mooie grafsteen in graniet, marmer of arduin. Maar aan het einde van de concessie, wanneer het graf geruimd wordt, wat gebeurt er dan met die waardevolle natuursteen?

Als na 15, 25 of 50 jaar de concessie op de begraafplaats verloopt heb je als nabestaande twee keuzes: of je betaalt bij voor een verlenging, of je stemt ermee in dat het graf geruimd wordt. Als het graf geruimd wordt mag je zelf de grafzerk komen ophalen, of -meestal- laat je dat werk over aan de gemeente. Maar wat gebeurt er dan met die waardevolle natuursteen? 

België: op de puinhoop

Tot een 20-tal jaren geleden werden grafstenen nog heel ambachtelijk gemaakt, en was het geen uitzondering dat een oude grafsteen werd gerestaureerd en opnieuw gebruikt. Maar vandaag worden de meeste van onze grafstenen machinaal gemaakt in China of India. En zo'n grafsteen nieuw invoeren is goedkoper dan er al het werk in steken om 'm helemaal terug op te maken om te hergebruiken. Daarom gaan bij ons het overgrote deel van de afgedankte grafstenen de container op en worden ze in kleine stukjes gebroken om samen met ander steenpuin gerecycleerd te worden tot bouwmateriaal voor wegenwerken etc. 

Nederland: hier en daar gerecycleerde graven

Het is zeker niet zo dat onze Noorderburen hun stereotiep beeld van de "gierige Hollander" waarmaken en dat elke grafsteen er hergebruikt wordt. Maar in Nederland zijn er wel enkele steenkappers terug begonnen met het recycleren van oude grafstenen. Zij mogen de oude grafstenen gratis gaan ophalen op het kerkhof en steken er heel wat tijd en werk in om er een mooi, nieuw grafmonument van te maken. Natuurlijk, door de ambachtelijke behandeling van de steen is zo'n tweedehands grafmonument zelden goedkoper dan een nieuw monument. Maar de kostbare natuursteen wordt niet zomaar weggegooid. 
Heel af en toe zijn er zelfs mensen die vragen om bvb vensterbanken te maken uit het materiaal van de oude grafsteen van een geliefde. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet