radio2 middag in oost-vlaanderen
Graffiti en vervallen huizen moeten blijven in Doel
vr 11 jan. - 8:25
Polderdorp Doel zal er de komende jaren weer levendig uitzien, toch als we de ideeën, plannen en tekeningen mogen geloven van de studenten architectuur uit Leuven en Gent. Zij hebben Doel de voorbije 4 jaar grondig onderzocht. De bestaande verkommerde huizen zouden ze laten staan als souvenir. De berm langs de Schelde moet een natuur-eco-park worden. Zo vormt het een buffer met de haven.
“We zijn vier jaar geleden met onze studenten naar Doel getrokken”, vertelt docent Daan Devolder. “We vonden dat Doel toen al een aantal unieke potenties had. We hebben onderzoek gedaan naar hoe Doel er in de toekomst uit kan zien als het dorp mag blijven bestaan. In die vier jaar hebben we verschillende gesprekken gevoerd met de bewoners, de landbouwers en de haven. Die inzichten hebben we vervolgens vertaald in een visieplan.”
Spookdorp als troef
Studenten architectuur uit Leuven en Gent zijn 4 jaar lang bezig geweest met het uittekenen van plannen voor een ‘nieuw’ Doel. “Voor ons is het heel belangrijk dat doel opnieuw leefbaar wordt”, vertelt student Sander Wallays. “We zien heel veel potentie in het dorp, zelfs nu het bekend staat als spookdorp.” Het dorp dreigde te verdwijnen na plannen om de haven van Antwerpen uit te breiden. Inwoners vertrokken en vele huizen werden sindsdien bewoond door krakers. Bijna alle gevels zijn ook beschilderd met graffiti. “De graffiti die aanwezig is zien we net als een positief element dat we in ons ontwerp kunnen gebruiken. Er zijn ook een heleboel huizen weggehaald. En de ruimte die daardoor vrij is gekomen willen we ook gebruiken in onze plannen.”
Wandelen met zicht op de haven
Maar het is niet enkel graffiti dat Doel op dit moment kenmerkt. Wat ook heel duidelijk aanwezig is in het havendorp, is de berm tussen de haven en het woongebied. En ook die willen de studenten nuttig inzetten. “De leefbaarheidsberm is heel belangrijk in ons toekomstbeeld”, voegt Sander Wallays nog toe. “Wij vinden dat de dijk ingezet kan worden als tussenschakel tussen de haven en Doel. In eerste instantie is de dijk bedoeld om het geluid en de overlast van de haven tegen te houden. Maar wij denken dat de dijk meer dan dat kan zijn. We willen ervoor zorgen dat het ook leuk is om er te wandelen. Ik weet niet of het juridisch mogelijk is om de berm op die manier in te zetten. Maar technisch en ecologisch moet dat geen probleem zijn.”
Daar bij die molen
Uit het visieplan van de studenten blijkt vooral dat ze het unieke en authentieke karakter van Doel willen behouden. “Er zijn een heleboel gebouwen die herkenbaar zijn voor de mensen in het dorp”, zegt Sander. “Vele gebouwen hebben een belangrijke waarde voor de inwoners en die willen we bewaren. Vanuit die herkenbaarheid kunnen we Doel opnieuw opwaarderen. Enkele van die unieke gebouwen zijn de molen, het oude klooster en de kerk.”
Maar niet alleen de monumenten en grote gebouwen blijven overeind in de plannen. Ook de huizen. “We vonden het absurd om allemaal nieuwe gebouwen te zetten. De gebouwen die er vandaag staan, bepalen de sfeer van Doel. Het zou zonde zijn om dat uitzicht zomaar af te breken.”