Grote stijging van patiënten op spoeddienst
do 4 apr. - 9:42

Uit een kleine rondvraag van de redactie bleek dat de grootste stijging van het aantal patiënten op de spoeddienst geteld werd in Sint-Blasius in Dendermonde. In amper twee jaar tijd kwam daar 33% patiënten bij.
In vijf jaar tijd zag het AZ Nicolaas 25% meer patiënten op de spoed. Het AZ Sint-Lucas in Gent dat één van de de grootste spoedgevallendiensten van Vlaanderen is, kreeg de laatste 5 jaar ruim 12% patiënten meer binnen. Het AZ Oudenaarde telde 10% meer en Maria Middelares in Gent zag bijna 18% patiënten meer.
In Glorieux in Ronse, Alma in Eeklo en het UZ in Gent was de stijging het minst groot, zo'n 2 à 3 procent.
Hoe komt dat?
Volgens spoedarts Luc De Geyter van het Sint-Blasiusziekenhuis in Dendermonde komt dat deels omdat mensen graag snel een volledig onderzoek én een behandeling krijgen, maar ook omdat huisartsen nu anders werken dan vroeger. "Er wordt op afspraak gewerkt en met vaste uren. We krijgen dagelijks mensen over de vloer die zeggen dat de huisarts zonder hen te zien heeft doorverwezen naar de spoeddienst. Huisartsen werken ook niet meer tot middernacht zoals vroeger."
Patiënt Patrick getuigt dat hij naar de spoeddienst kwam voor snelle hulp: "Ik kon het echt niet meer uithouden van de rugpijn en bij de huisarts kon ik pas 's avonds een afspraak krijgen, dus kwam ik hier om sneller geholpen te worden."
Philip Nieberding en Jorn Damen van het AZ Nicolaas in Sint-Niklaas vinden dat het begrip 'spoedgeval' de laatste tijd wordt uitgehold: "Elke mens vindt zijn probleem nu acuut en wil onmiddellijk geholpen worden." Door die toename van patiënten moet de capaciteit van de spoeddienst uitgebreid worden. "Maar je kan niet blijven bijbouwen, onze collega's van de eerstelijnsgezondheidszorg zouden meer moeten kunnen opvangen."
Huisartsenwachtpost
De integratie van de huisartsenwachtposten binnen de spoeddienst kan een goede zaak zijn voor de samenwerking tussen de eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg om patiënten door te verwijzen. Er zou vanuit de overheid wel een richtlijn mogen komen van wat de huisarts kan opvangen en waarvoor je naar de spoed kan, voegen ze er aan toe.
En een pre-hospitaal triagesysteem waarbij de selectie van patiënten gebeurt voor ze naar het ziekenhuis komen zou volgens de dokter van Sint-Niklaas kunnen helpen. "Het nummer 1733 zou beter moeten uitgerold worden en bekend gemaakt worden. Dat is het nummer voor de huisartsen van wacht , je zou er moeten kunnen horen of je best naar de spoed dan wel naar de huisarts gaat."