Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

"Haal sekswerk uit de grijze zone!"

do 4 apr. - 8:20

Rond sekswerk bestaat nog altijd een groot taboe. Historicus Hans Vandecandelaere probeert het te doorbreken in zijn boek 'En vraag niet waarom.'

Onder sekswerk vallen alle vormen van seks tegen betaling, met of zonder fysiek contact. Denk aan raamprostitutie, maar evengoed webcamseks. Er bestaan veel vooroordelen over en negatieve associaties met sekswerk: vrouwen die ongewild in prostitutie belanden, kinderprostitutie, misbruik, ... Toch is er ook een andere kant aan het verhaal, legt Hans Vandecandelaere uit, "het is belangrijk om breder te kijken, want dan zie je sekswerkers die dat slachtofferbeeld in vraag stellen."

Ook Sasha, die in De Madammen getuigde over haar job als sekswerker, bevestigt die stelling. "Hopelijk wordt eens de andere kant getoond, vrouwen die er geen probleem mee hebben, die het werk echt graag doen, zoals ik." Ze vertelde dat ze zelf aanvankelijk ook voordelen had over de mensen die betalen voor seks. Uiteindelijk stelde ze vast dat het vaak gaat om mannen met seksuele voorkeuren waarvoor ze niet bij hun vrouw terecht kunnen. "Ze willen geen druk leggen op hun vrouw om hun behoeftes te vervullen."

Ik ben ervan overtuigd dat huwelijken blijven voortbestaan door mensen zoals ik.

— Sasha, sekswerker

Geen wettelijk statuut

In België wordt sekswerk gedoogd, je mag het beroep uitoefenen, je mag klant zijn, maar de organisatie ervan is wettelijk verboden. Zo blijft de sector vastzitten in een grijze zone, en blijft het stigma ook mee in stand gehouden. Hans Vandecandelaere pleit voor een gedeeltelijke decriminalisering, "je behoudt in de strafwet een strijd tegen mensenhandel, uitbuiting en kinderprostitutie, maar het verdienmodel aan prostitutie maak je niet langer strafbaar." Zo moeten bijvoorbeeld bonafide raamuitbaters en escortebureaus niet vrezen om van de ene dag op de andere gesloten te worden, en kan er echt werk gemaakt worden van een sociaal statuut voor sekswerkers.

Getuige Sasha staat momenteel geregistreerd als masseuse. "Het zou makkelijker zijn mocht ik gewoon kunnen zeggen wat ik doe," zegt ze daarover. "Mocht er een statuut zijn voor sekswerker zijn, zou ik er onmiddellijk gebruik van maken."  

Herbekijk hier het gesprek met Hans

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet