Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Het voordelig nachttarief verdwijnt en dat zorgt voor veel bezorgdheid

vr 25 jun. - 1:07

Vanaf 2022 zal je wasmachine of vaatwasser 's nachts opzetten niet meer zo interessant zijn. Het voordelige nachttarief wordt namelijk afgebouwd en vervangen door een capaciteitstarief. Volgens energie-expert Kristof De Paepe is er nog veel onduidelijkheid over de financiële impact.

De Inspecteur ontvangt veel bezorgde berichten van luisteraars met een dubbelvoudige meter. Zij genieten 's nachts en in het weekend van een voordeliger tarief. Het is dus interessant om energieverslindende apparaten op dat moment te laten draaien, want dan kost de stroom minder. Maar dat voordelige nachttarief zou in 2022 verdwijnen. Is er reden tot bezorgdheid?

Wat verandert er precies?

Om te weten wat de gevolgen van deze beslissing zijn, is het belangrijk om te weten hoe een energiefactuur is opgebouwd, zegt energie-expert Kristof De Paepe. "Onze energiefactuur bestaat uit twee delen:

  1. Enerzijds heb je de energiekost. Dat is het geld dat naar de energieleverancier gaat. Goed voor zo'n 25% van onze factuur.
  2. De andere 75% zijn taksen, heffingen en distributiekosten."

Dat laatste bedrag gaat dus niet naar de energieleverancier, wel naar de netbeheerders en de overheid. "En het is op het deel netkosten dat het voordelige nachttarief wegvalt", zegt De Paepe.

Nu betalen we elk jaar het aantal kilowattuur. Bij het capaciteitstarief wordt er gekeken naar je piekverbruik gedurende 15 minuten per maand.

— Kristof De Paepe, mijnenergie.be

Vanaf 2022 verdwijnt dus het nachttarief en het wordt vervangen door een capaciteitstarief. "Nu betalen we elk jaar voor het aantal kilowattuur aan stroom dat we verbruikt hebben. Maar in de toekomst wordt er gewerkt met een piekmeting. Er wordt gekeken naar het ene kwartiertje in de maand waarin je het meeste verbruikt."

Op basis van dat piekmoment wordt 20% van je factuur berekend. "Hoe hoger je verbruik op het piekmoment, hoe meer je zal betalen." De Paepe voegt er nog aan toe dat het piekmoment elke maand opnieuw berekend wordt.

Veel bezorgdheid

Volgens de eerste zeer ruwe schattingen van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) zou het capaciteitstarief een jaarlijkse besparing van 50 euro betekenen voor een gemiddeld gezin. Maar ze voegen er aan toe dat dit hele ruwe schattingen zijn. Eind augustus komt er een tool online waarbij iedereen een berekening zal kunnen maken voor zijn of haar situatie.

De Paepe twijfelt aan die cijfers. "De VREG gaat in die eerste berekeningen uit van een piek van 3,5 kilowatt, maar dan mag je niet één keer per maand een gourmetfeestje houden want dan zit je er al boven." 

Je leest horrorverhalen waarbij de man niet kan koken terwijl zijn vrouw haar haren droogt.

— Kristof De Paepe

Volgens De Paepe is er terecht een grote bezorgdheid. Al wordt de situatie misschien ook wel erger ingeschat dan nodig. "Je leest op sociale media hilarische voorspellingen. Een vader kookt eerst zijn patatjes, zet daarna pas de elektrische oven aan en uiteindelijk de microgolfoven. En hij vraagt aan zijn vrouw om pas haar haren te drogen wanneer hij klaar is. Allemaal om een te hoge piek te vermijden."

Het zal een gedragsverandering vereisen, besluit De Paepe: "Maar ik weet niet of we er al volledig klaar voor zijn. De bedoeling is om het energieverbruik van de Vlaming beter te spreiden zodat er geen tekorten aan energie kunnen ontstaan."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet