Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe kies ik de juiste stappenteller?

do 20 sep. - 1:04

De dokter zegt het al lang: genoeg bewegen is goed voor je lijf, dus zet minstens 10.000 stappen per dag. Alleen, je moet al goed gek zijn om de hele dag zelf je stappen te tellen. Gelukkig kun je te
stappenteller

De dokter zegt het al lang: genoeg bewegen is goed voor je lijf, dus zet minstens 10.000 stappen per dag. Alleen, je moet al goed gek zijn om de hele dag zelf je stappen te tellen. Gelukkig kun je tegenwoordig rekenen op de stappenteller!

Er zijn verschillende types stappentellers, die elk een eigen systeem gebruiken om het aantal stappen te registreren.
Goedkope elektronische stappentellers maken gebruik van een nogal rudimentair veersysteem en registreren bij elke schok een stap. Duurdere stappentellers werken met versnellingstechnologie. Daar wordt de stap op basis van de verticale, voorwaartse of schuine versnellingen geregistreerd. Die laatste zijn betrouwbaarder, omdat hun resultaten genuanceerder zijn.



Welke werkt het best?

Inspecteur Decaluwé testte een dag lang drie verschillende types uit: een gratis exemplaar (zo eentje dat je wel eens bij de cornflakes of bij een tijdschrift krijgt), een stappenteller die hij kocht in een sportwinkel (de ‘EX 30’ van het merk SILVA) én een stappenteller die volgens internationaal onderzoek betrouwbaar blijkt (de OMRON ‘Walking Style One’).

En wat bleek toen hij ’s avonds voor het slapengaan op de tellers keek? De resultaten liepen danig uiteen. Volgens het wetenschappelijk verantwoorde toestel zette Hein 14.003 stappen, volgens het winkelmodel 14 086, en het goedkope exemplaar telde er niet minder dan 19 275. Meer dan 5000 stappen verschil dus tussen de gratis stappenteller en de 2 andere!.

Spotgoedkope stappentellers geven vaak een verkeerd beeld van je dagelijkse hoeveelheid beweging, en dat is natuurlijk net nièt de bedoeling. Ga dus heel kritisch om met de resultaten ervan. Anders denk je misschien dat je genoeg beweegt, terwijl dat eigenlijk niet zo is!

En hoe zit het eigenlijk als je fietst? Want Hein zat die dag die dag ook zo’n 40 minuten op de fiets. Voor elke fysieke activiteit waarbij je geen stappen plaatst, zoals fietsen en zwemmen, mag je per 10 minuten 1500 extra stappen bijtellen bij je stappentotaal. Voor Hein betekende dat dat hij bij z’n 14 000 stappen nog eens 4 keer 1500 stappen mocht bijtellen. Met als resultaat een puike 20.000 stappen.


Welk model koop ik dan?

Voor een goede, betrouwbare stappenteller trek je best 20 à 30 euro uit. Wereldwijd worden de Omron Walking Style I en de YAMAX Digiwalker SW 200 als heel betrouwbaar erkend, en die zitten in dat prijssegment. Je vindt ze in heel wat sportwinkels, bij sommige apothekers en gemeentes, en ook in de winkel van het ziekenfonds.
Je komt er ongetwijfeld ook duurdere modellen tegen met extra functies, maar die zijn een overbodige luxe: de extra informatie zoals bijvoorbeeld afstand en calorieverbruik heb je eigenlijk niet per sé nodig. Er zijn zelfs stappentellers die je resultaten 7 dagen bijhouden, zodat je het gemiddelde kan bekijken. Maar maak niet de fout om maar één keer per week een heel lange wandeling te maken, en daarop dan het gemiddelde van de hele week te maken. Je stapt beter elke dag.
Plaats de stappenteller ook op de juiste plaats: de meeste modellen worden gedragen ter hoogte van de heup. Je bepaalt dan de ideale locatie door bij het midden van de knie omhoog te gaan langs je been tot aan de broeksriem, en daar de teller te bevestigen.

Meer zoals dit...