Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe snoei ik mijn druiven?

do 24 jan. - 11:00

Denise is vorig jaar verhuisd. "Tegen de gevel van ons huis staan twee mooie oude druivelaars. We hebben al heerlijke kleine druifjes gesmuld, blauwe en groene, superzoet. Maar nu zijn die druivelaar
druiven

Denise is vorig jaar verhuisd. "Tegen de gevel van ons huis staan twee mooie oude druivelaars. We hebben al heerlijke kleine druifjes gesmuld, blauwe en groene, superzoet. Maar nu zijn die druivelaars ongelooflijk gegroeid, tot zelfs boven het dak. Het is een echte wildernis."

"Ik vrees dat we ze zullen moeten snoeien, maar we kennen er niets van", gaat ze verder. "Wanneer mogen we snoeien en hoe moeten we dat doen?"

Ivo Pauwels weet raad.

"Nu is inderdaad helemaal het moment", zegt die. "De wintersnoei van druiven doe je voor kasdruiven in januari, en voor buitendruiven in februari. Snoei je in maart en april, nog voor de struiken in blad staan dan is de sapstroom al op gang en gaan de druivelaars overvloedig bloeden, wat altijd schadelijk is."

"Bij het snoeien moet je erop letten een aantal oudere takken over te houden die als dragers fungeren. Je doet er goed aan kort te snoeien. Wat overblijft is alleen ouder hout. n feite is het snoeien van een oude druivelaar met sterke oude ranken heel gemakkelijk. Snoei in februari alles weg wat niet stevig verhout is, tot op de naakte oude (donkerbruine) takken dus."

Snoei bij voorkeur als er niet onmiddellijk vorst wordt verwacht.

Na het planten van een jonge druivelaar hoef je niet onmiddellijk te snoeien, al mag het wel. Kort de druivelaar tot de helft in (niet in maart of april en liefst ook nog niet in mei)

Dus best in de in de zomer snoeien?

Na de bloei doe je er goed aan alle ranken na 1 of 2 trossen te snoeien, 1 of 2 bladknopen na de tros. In de volle zomer verwijder je het grootste deel van de dieven, snelgroeiende scheuten. In de periode waarin de druivelaars in blad staan mag je zonder gevaar op bloeden altijd snoeien. Het teveel aan sap wordt dan naar de overblijvende bladeren en de druiventrossen geleid.

Wil je grotere druiven in de tros dan kun je in juli krenten, dat wil zeggen dan kun je met een fijn schaartje de kleinste druifjes uit de tros knippen. De andere krijgen dan meer sap en plaats om tot mooie druiven uit te groeien.

Dat is ook nog een goeie tip voor Denise; ze schrijft dat ze heel kleine druifjes heeft: ze kan dus ook kiezen voor grotere, maar dat is wat meer werk.

Meer zoals dit...