Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Hoe stort je geld voor Turkije en Syrië zonder opgelicht te worden? Inspecteur Sven Pichal geeft enkele tips!

za 11 feb. - 0:00

Na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië komen er heel wat inzamelacties op gang, die spullen of geld verzamelen. Inspecteur Sven Pichal waarschuwt bij Radio2 Spits voor oplichters, want die maken van zulke rampen snel gebruik om geld te ontfutselen. 
Inspecteur Sven
© Radio2

Bij rampen zoals de zware aardbevingen in Turkije en Syrië, spelen criminelen vaak snel op de bal. "Dat is al heel vaak gebeurd", meldt Inspecteur Sven. "Ook ten tijde van de coronapremies of energiepremies was er veel misbruik. Of zo was er niet zo heel lang geleden die valse website waar je heel goedkoop brandhout kon kopen. Best goed opletten."

Waar doneer je best geld?

Online, vooral onder Turkse jongeren, circuleert een rekeningnummer dat van de Turkse overheid zou zijn en de oproep om rechtstreeks daar geld op te storten. "Dat klopt wel", zegt Sven. "Het gaat om AFAD, de Turkse overheidsdienst voor rampenbeheer. Maar als je geld wil doneren, kan je toch best het zekere voor het onzekere nemen en storten aan de gekende instanties. Zo heeft het Rode Kruis een "doe een gift"-knop op haar website, heeft Unicef ook een inzamelactie en hetzelfde geldt voor Artsen Zonder Grenzen. Je kan dus best via die instanties geld doneren."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet