Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Hoeveel kost een vastgoedmakelaar?

di 17 mei - 4:54

Als je je huis verkoopt, moet je aan heel wat denken: de juiste vraagprijs, allerhande attesten, afspraken met de notaris, ... Geen wonder dat veel mensen een vastgoedmakelaar inschakelen om alles te regelen!

De juiste prijs

Het makelaarsloon bedraagt in de meeste gevallen een percentage van de verkoopprijs. Prijsafspraken zijn verboden, dus ‘het tarief’ bestaat niet. De percentages schommelen tussen 2 en 6 procent, maar volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld zo’n 3%. Je mag echter gerust onderhandelen over dat percentage – wie niet waagt, niet wint!

Verlenging

De meeste makelaarscontracten hebben een looptijd van 6 maanden. Hou er wel rekening mee dat veel van die contracten stilzwijgend verlengd worden. Als je wil dat het contract na 6 maanden afloopt, moet je in principe tijdens de vijfde maand opzeggen.

Bedenktijd

Bij elk makelaarscontract hoort ook een bedenktijd van 7 dagen. Het zogenaamde 'herroepingsbeding' moet duidelijk aangegeven worden op de eerste pagina van het contract. Dat is verplicht in heel Europa. Teken dan ook geen contract waar het niet op vermeld staat!

Vervroegd opzeggen

De wet heeft ervoor gezorgd dat je als verkopende partij op elk moment een contract kan opzeggen. Als dat echter binnen de eerste 6 maanden gebeurt, mag de makelaar van de wet een schadevergoeding aanrekenen. Die mag maximaal 50% bedragen van de voorziene commissie.

Als er verschillende prijzen vermeld worden op het contract (vraagprijs, minimum verkoopprijs, ...) dan moet de vergoeding in principe berekend worden op het laagste bedrag, zegt de FOD economie.

Exclusief of niet?

Zo’n 10 procent van de huizenverkopers werkt samen met meer dan 1 makelaar. Het gevaar is dat er geen vaste regels zijn over samenwerkingen tussen makelaars. Het is niet ondenkbaar dat twee makelaars op hetzelfde moment een koper vinden die de vraagprijs wil betalen. Als er dan geen goede afspraken zijn, bestaat de kans dat je twee keer de makelaarscommissie moet betalen, terwijl je je huis maar één keer kan verkopen.

Na afloop van het contract

Opletten! Ook een contract dat al afgelopen is, kan je nog geld kosten. In zo goed als alle makelaarscontracten worden namelijk ook clausules opgenomen die de makelaar beschermen tegen misbruik. Als je binnen de zes maanden na het einde van het contract besluit om zelf je huis te verkopen, heeft de makelaar volgens de wet recht op maximaal 75% van de voorziene makelaarscommissie.

Aan het einde van het contract is de makelaar verplicht om jou binnen de zeven dagen een lijst te geven van alle personen die interesse getoond hebben in het vastgoed. Als je binnen de zes maanden na het einde van het contract toch verkoopt aan iemand die op de lijst staat, dan moet je de makelaar alsnog de volledige commissie betalen. Ook dat zijn maximumpercentages. Het staat je vrij om erover te onderhandelen met de makelaar. Dat moet dan uiteraard wel vóór de ondertekening van het contract.

Checklist contract

Let bij een makelaarscontract of de volgende punten aanwezig zijn:

  • Een welomschreven dienstverlening (opletten als je de makelaar ook de bevoegdheid geeft om de verkoop te sluiten)
  • Het ereloon (onderhandelbaar!)
  • Het herroepingsrecht (7 dagen)
  • Een duidelijke omschrijving van de duur van het contract. Hoe moet je opzeggen? Als er stilzwijgende verlenging is, moet dat duidelijk vermeld worden.

Een Belgische makelaar moet een BIV-erkenning hebben. Daardoor verklaart hij zich onder meer akkoord om met een contract te werken dat conform is aan de wet. Niet-erkende vastgoedmakelaars zijn illegale makelaars. Ga dus altijd na of jouw makelaar een BIV-erkenning heeft!

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet