In Limburg kan je het minst van thuis uit werken
do 19 sep. - 4:45
Eén op de drie Belgen mag van zijn baas van thuis uit werken, zo blijkt uit een onderzoek van SD Worx die 2500 werknemers bevraagd heeft. Maar in Limburg is die mogelijkheid maar weggelegd voor 15,8 procent van de bevraagde werknemers, dat is het laagste aantal in heel Belgie. In Brussel gaat het bijvoorbeeld over 60 procent. En daar is een logische verklaring voor, zegt HR directeur van SD Worx Cathy Geerts. "In Brussel zijn er meer kantoorjobs waardoor de organisatie van telewerk veel gemakkelijker is. En er zijn meer files in Brussel dan in Limburg dus medewerkers hebben er daar ook meer nood aan."
De Lijn
Vroeger was De Lijn per provincie georganiseerd, maar nu is alles gecentraliseerd. "Daarom hebben wij ervoor gekozen dat mensen ook van thuis uit kunnen werken", zegt HR directeur Filip Claes. "Medewerkers in Limburg kunnen bijvoorbeeld in een satellietkantoor in Hasselt werken, terwijl hun teamleden ergens anders werken. En ze kunnen ook 30 dagen per jaar van thuis uit werken. Het is niet belangrijk van waaruit je werkt, wel dat je je werk doet."
Medewerkers maken daar ook graag gebruik van. "Op kantoor zijn er vaak collega's die binnen komen met vragen", zegt werkneemster Shaba Bouchenaoui uit Herk-de-Stad, die vaak in Mechelen moet werken."Maar thuis heb ik een duidelijk beeld van wat ik wil klaar krijgen en ik kan daar rustig aan doorwerken zonder dat ik gestoord wordt. Dus het is vaak productiever om van thuis uit te werken."
Waarom
De drie hoofdredenen waarom Belgische werknemers vragende partij zijn om te kunnen telewerken, zijn:
- Betere werk-privébalans
- Betere concentratie en hogere productiviteit
- Files vermijden