Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

In welk land heb ik een ecovignet nodig?

wo 25 mei - 6:00

De zomervakantie is in aantocht. Heb je een autovakantie gepland? Dan check je best even of je een ecovignet nodig hebt!

Een eco-wat?

In heel wat Europese landen zijn milieuzones ingesteld. Dit wil zeggen dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden binnen deze zone. In sommige gevallen heb je zelfs een milieusticker nodig. Hiermee willen landen hun luchtkwaliteit verbeteren

Nederland

  • Arnhem: rijverbod in het centrum en de ring van de stad voor dieselvoertuigen die voor 2005 werden ingeschreven
  • Utrecht: rijverbod voor dieselvoertuigen in de milieuzone die voor 2001 werden ingeschreven

Portugal

Op twee locaties in het centrum van Lissabon gelden milieubeperkende maatregelen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 en 21 uur. Meer concrete info vind je op de site van VAB.

Zwitserland

Het milieuvignet van Genève heet de Stick’Air. Er bestaan zes categorieën, elk met een eigen kleur. Op deze site kan je controleren tot welke categorie je wagen behoort. Het Franse milieuvignet wordt ook aanvaard in Genève. Wie al een Franse Crit’Air heeft, moet dus geen nieuw te kopen. Andersom is dat voorlopig niet het geval. 

De Stick’Air is in de meeste tankstations te koop en kost 5 Zwitserse frank. Het Franse milieuvignet kan je online kopen. Wie zonder of met een fout vignet Genève binnenrijdt, kan een boete oplopen tot 500 Zwitserse frank. Voertuigen met een Europese gehandicaptenkaart moeten geen vignet hebben.

Greenzones app

Een handig hulpmiddeltje is de app 'greenzones'. Dat is een soort database die alle nationale en lokale milieuregelingen van een land in kaart brengt. In sommige landen heb je geen milieusticker nodig maar is er wel een milieuzone ingesteld. Greenzones vertelt je of je hier wel of niet mag rijden. De app is gratis en wordt continue geüpdatet bij eventuele veranderingen. 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet