Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Instagram voor kinderen komt er voorlopig niet: "Versterkt het negatieve zelfbeeld bij 1 op 3 jongeren"

di 28 sep. - 15:07

Er komt voorlopig geen Instagram Kids, een aparte versie voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Facebook, het bedrijf achter de app, wou een veiligere omgeving creëren voor jongeren maar stuit toch op kritiek. "Moederbedrijf Facebook weet dat Instagram schadelijk is voor het zelfbeeld van jongeren, maar doet niks", zegt social media expert Tim Verheyden bij Radio 2 Spits.

Met Instagram Kids wil moederbedrijf Facebook een veilige omgeving creëren voor kinderen tussen 10 en 12 jaar. "De makers zijn er al een half jaar mee bezig. Je kan het een beetje vergelijken met Youtube for Kids. Hun visie is dat kinderen van die leeftijd sowieso al online zijn. Op deze manier kunnen ze beter controleren welke content de kinderen te zien krijgen", vertelt Tim Verheyden. De app zou geen advertenties bevatten en staat sterk onder ouderlijk toezicht. Zij kunnen in het oog houden hoeveel tijd kinderen spenderen op de app en met wie ze interactie hebben.

Slecht voor het zelfbeeld

Toch worden de plannen voorlopig opgedoekt. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal lekte interne documenten van moederbedrijf Facebook waarin staat dat Instagram schadelijk is voor jonge tieners. "Dat wisten we ergens al. Maar uit die gelekte documenten blijkt nu zwart op wit dat Facebook dat zelf al jaren weet. Er staat in dat door Instagram bij 1 op de 3 kinderen, voornamelijk meisjes die al worstelen met hun zelfbeeld, het gevoel alleen maar versterkt wordt."

Moederbedrijf Facebook weet het dus maar doet niets. Dat lokte reacties uit in de Amerikaanse politiek. Er stond zelfs een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gepland. Daarop besloot het bedrijf om de app voorlopig niet online te zetten. 

Wat met ouders die een account maken voor -13 jarige kinderen?

"Dat maakt je uiteraard geen slechte ouder. Er bestaan nu eenmaal manieren om die leeftijdsgrens te omzeilen", zegt Tim Verheyden. "In die zin is Instagram Kids geen slecht idee. Je hebt een ID nodig om je te registeren en het staat volledig onder toezicht van de ouders. Al moet je wel in het achterhoofd houden dat het ook van Facebook een marketingtechniek is om een jonger doelpubliek te bereiken."

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet