Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is chocolade met minder suiker even lekker?

di 16 apr. - 0:41

Chocoladefabrikant Barry Callebaut komt met chocolade op de markt waar minder suiker in zit. Dat klinkt als muziek in de oren voor chocoladeliefhebbers die tegelijkertijd gezond willen eten. "Je proeft het verschil niet", klinkt het bij de fabrikant. Wij doen de test!

Consumenten willen minder suiker

We zijn ons met z'n allen bewuster dan ooit van ons eetgedrag. En dus ook van ons koopgedrag. Veel consumenten gaan vandaag al op zoek naar gezondere chocolade. 

Uit een wereldwijde bevraging blijkt dat bijna de helft van de consumenten chocolade wil waar minder of zelfs geen suiker in zit. Maar 80% daarvan vindt wel dat de smaak van chocolade er niet mag onder lijden. Geen gemakkelijke opdracht want suiker is een belangrijk ingrediënt als je chocolade maakt. Barry Callebaut is de grootste chocoladeproducent ter wereld. Het Belgische bedrijf gaat nu de uitdaging om chocolade te maken met minder suiker die toch even lekker smaakt als gewone chocolade.

Zoetstof en vezels in de plaats

Donkere chocolade heeft een simpele samenstelling: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Als je chocolade gezonder wil maken, moet je dus op zoek gaan naar alternatieve manieren om de suiker te vervangen. Op dit moment heeft Barry Callebaut vijf verschillende manieren om chocolade te maken waar minder suiker in zit: 

  • Volledig suikervrij. Alle suiker wordt uit het recept gehaald en volledig vervangen door zoetstof
  • Zonder toegevoegde suiker. De suiker wordt in de receptuur volledig vervangen door zoetstof
  • Zonder toegevoegde suiker met een combinatie van zoetstof en vezels. Een overmatige inname van zoetstof kan een laxatief effect veroorzaken. Om dat te vermijden, gebruikt de producent een kleiner maatje zoetstof en worden er plantenvezels gebruikt om het gewenste volume te bekomen
  • 30% minder suiker in het recept. In de plaats van de suiker, worden er ook hier vezels toegevoegd.
  • Gradueel suiker verminderen. In stappen van 4 à 5% wordt er over de jaren heen minder suiker toegevoegd aan de chocolade. Zo reduceer je gradueel het suikerpercentage in klassieke chocolade. 

Moeilijke evenwichtsoefening

Sowieso moeten producenten de afweging maken hoe ver ze willen gaan in de reductie van suiker. Want smaak blijft ook belangrijk. 

Claudia Delbaere is marketing producent bij het Cacaolab, een onderzoekscentrum voor cacao dat opgericht is vanuit de Ugent. Ze weet als geen ander hoe moeilijk het is om chocolade met minder suiker lekker te laten smaken. 

"De zoetstoffen die veelal gebruikt worden zijn Stevia en Maltitol. Maar die zoetstoffen hebben een veel kleiner volume dan klassieke suiker. Je moet dus ook manieren vinden om dat gebrek aan volume op te vangen." De methode om plantenvezels in de receptuur te verwerken werkt maar het vervangt de suiker nooit helemaal. 

"De smaakt van chocolade zonder suiker wijkt te sterk af van de smaak van klassieke chocolade. En dan kan chocolade met minder suiker wel een oplossing zijn." Claudia is enthousiast dat de industrie naar manieren zoekt om chocolade gezonder te maken. Maar tegelijkertijd benadrukt ze ook dat chocolade hoe dan ook snoep blijft. "Zelfs al zit er minder suiker in chocolade, het aandeel vet blijft even groot."

Chocolade staat ook nog altijd helemaal bovenaan in de restgroep van de voedingsdriehoek. Het is en blijft een zoetigheid waar je met mate van kan genieten. "Ik vind het om die reden ook geen must dat producenten alle suiker uit chocolade zouden bannen. We weten dat smaak een issue zal blijven als er amper suiker in zit."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet