Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is de eco-stand op je vaatwas echt zoveel zuiniger? "Het programma duurt langer, maar verbruikt toch minder energie"

consument

Aha!

wo 7 sep. - 5:25

De meeste moderne vaatwasmachines hebben een eco-stand, waarmee je zuiniger kunt wassen. Maar is dat wel echt zo? Want die programma's duren vaak langer dan drie uur. Verbruikt die machine dan niet net meer stroom? "Neen dus", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. Hij legt aan De Inspecteur uit hoe dat zit.
bedieningspaneel vaatwasser
© Canva

Als je je afwasmachine vaak op de eco-stand laat draaien, heb je het waarschijnlijk al gemerkt. Zo'n programma duurt vaak veel langer dan andere wasprogramma's. Betaal je dan uiteindelijk niet meer elektriciteit? Want die is duur tegenwoordig.

Kouder en met minder water

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters mogen we ons niet blindstaren op de duurtijd van een programma. "Dé grootste energiekost bij een vaatwasmachine is het opwarmen van water. De eco-stand gebruikt minder water. Er moet minder water verwarmd worden, en het water wordt ook minder heet."

Bij een intensief wasprogramma wordt het water opgewarmd tot 65 graden. "Bij de eco-stand is dat gemiddeld maar zo'n 50 graden"; zegt Wauters. "Om op die lagere temperatuur toch een goed resultaat te krijgen, laat men de vaat langer weken. En daar kruipt dus meer tijd in."

De eco-stand gebruikt minder water, en die kleine hoeveelheid wordt ook minder heet opgewarmd

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Wat met energielabels?

Alle afwasmachines hebben een eco-stand, maar toch zijn er onderlinge verschillen. Het zou dus goed kunnen dat de eco-stand van merk A zuiniger is dan bij merk B.

Uiteraard speelt ook het energielabel van je vaatwasser een rol bij het verbruik. "Als je een vaatwasser met zuinigste energielabel C zo'n vijf keer per week laat draaien, verbruik je gemiddeld 160 kWh. Bij een vaatwasser met energielabel G is dat al 250 kWh, wat dus ook duurder uitkomt." Op een jaar tijd kan dat toch al snel enkele tientallen euro's meer kosten aan stroom.

Heb je nog een heel oude machine in huis, dan kunnen de kosten snel oplopen. "Een machine van 15 tot 20 jaar oud kan elk jaar véél elektriciteit kosten. Het kan dus zeker renderen om een oude machine te vervangen door een nieuwe", zegt Wauters. "Al kost een nieuwe afwasmachine produceren uiteraard ook heel wat energie: gemiddeld evenveel als ze in vier jaar verbruikt."

Dan maar met de hand?

Als je echt zo weinig mogelijk energie wil verbruiken, kun je natuurlijk ook nog altijd met de hand afwassen. Als je dat zuinig wil doen, hou je best rekening met deze tips:

  • Gebruik een teiltje dat kleiner is dan je afwasbak, zo heb je minder water nodig.
  • Spoel met koud water, maar ook in een teiltje.
  • Laat nooit de kraan lopen.

Gebruik je toch liever de vaatwasser, hou dan deze energiezuinige tips in je achterhoofd:

  • Niet voorspoelen, dat doet de machine wel voor jou.
  • Vul de vaatwasser volledig.
  • Gebruik altijd het eco-programma.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet