Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is de skyr die ik in België koop anders dan die in Nederland of Frankrijk?

wo 8 jan. - 7:07

Luc merkt iets opvallends op in de ingrediëntenlijst van zijn potje skyr van het merk Arla. Op de potjes uit Nederland staat er "magere yoghurt", op de verpakkingen voor België en Frankrijk staat er "magere melk" of "lait écrémé". Luc vraagt zich dan ook af of de samenstelling van de skyr verschilt van regio tot regio.

Skyr heeft de voorbije jaren heel wat aan populariteit gewonnen. Skyr is een typisch IJslands melkproduct. Het is een soort magere kwark, rijk aan proteïnen en arm aan vetten.

Skyr wordt gemaakt volgens een oude IJslandse productiemethode. Maar luisteraar Luc merkt op dat de Skyr van het merk Arla niet altijd dezelfde samenstelling heeft. "De informatie op de verpakking verschilt van regio tot regio. Op de potjes uit Nederland staat er "magere yoghurt", op de verpakkingen voor België en Frankrijk staat er "magere melk" of "lait écrémé"."

De Inspecteur vraagt producent Arla om uitleg. 

Regelgeving

Davina Raemaeckers van Arla benadrukt dat hun skyr gemaakt wordt op basis van een duizend jaar oud IJslands recept. Het wordt gemaakt met culturen van yoghurt én het proces van verse kaas. Het is dus noch yoghurt, noch verse kaas. 

Maar waarom staat er dan wel "magere yoghurt" of "magere melk" op de verpakkingen? "Onze skyr heeft altijd dezelfde samenstelling. Maar we verkopen het product wel in verschillende landen zoals België, Nederland en Frankrijk. En die landen hebben andere wettelijke bepalingen over de informatie die op de verpakking moet staan. Zo mogen we onze skyr in België niet op de markt brengen onder de benaming yoghurt, in Nederland mag dat wel. Maar weet dat de inhoud van onze potjes dezelfde is."

Je kan het verhaal van de skyr vergelijken met de commotie die er enkele jaren geleden was over de mayonaise. De samenstelling van dat product is vastgelegd in een Koninklijk besluit. Het gaat in het bijzonder over het vetpercentage. De commotie toen ging over de verlaging van het percentage van 80% naar 70%.

Meer zoals dit...