
de inspecteur
Is een (dure) virusscanner overbodig?
di 9 okt. - 4:44

Wat doet een virusscanner?
Een virusscanner is vooral goed in -de naam zegt het al- het opsporen en tegenhouden van computervirussen. Het is een bewaker die ervoor zorgt dat er geen programma's met slechte bedoelingen binnenkomen. Dus je krijgt een mail met een bijlage, klikt op de bijlage en je virusscanner zegt: "Stop! Dit is een virus, dat gaan we niet openen!". Of je hebt een programma gedownload van het internet (en het is niet zo'n bekend of legaal programma), je wilt dat installeren op je computer & je virusscanner houdt je opnieuw tegen.
Geen virussen meer zoals vroeger
Virussen zoals we die kennen van een goeie 10 à 20 jaar geleden komen absoluut niet meer zoveel voor. Tegenwoordig is het overgrote deel van de problemen die wij, als thuisgebruikers, tegenkomen eerder van het type phishing. Waarbij we gelokt worden om wachtwoorden of andere gevoelige informatie vrij te geven. Dat is omdat ons virtuele leven zich steeds minder afspeelt op onze eigen computer, en steeds meer op het internet. En bij dit type van cyber criminaliteit zit het probleem niet IN de computer, maar eerder AAN de computer. Bij jou als gebruiker. En dat kan geen virusscanner tegenhouden.
Heb ik dan nog wel een virusscanner nodig?
De kans is groot dat op je (recente) computer een standaard ingebouwde virusscanner aanwezig is. Zoals Defender bijvoorbeeld op Windows computers. Die virusscanners werken perfect, dus dan is een duur abonnement op een extra virusscanner eigenlijk niet meer nodig. En zelfs een gratis virusscanner installeren hoeft niet. Vaak gaat je computersysteem voor een stuk vertragen als je verschillende virusscanners tegelijk hebt lopen. Want dan heb je in feite allemaal bewakers voor de deur staan die eerst met elkaar gaan vechten om uit te maken wie degene die binnen wilt komen mag fouilleren.

Hoe moet ik me dan beschermen?
Omdat ons virtuele leven zich vandaag vooral online afspeelt is het erg belangrijk om je goed te beschermen op de plaats waar je het internet op gaat. Dat is in je bowser (het programma waarmee je op het internet surft). Een goeie browser houdt de meeste schadelijke programmatjes tegen die je op het internet tegenkomt en houdt je tegen voordat je surft naar een website die gekend is als een plek waar hackers je kunnen aanvallen.
Goeie browsers zijn bvb Firefox of Google Chrome.
Daarbij komt er heel wat schadelijke code op je computer terecht via advertenties. Dus ook een goeie adblocker voor in je browser helpt om de cyberbeestjes weg te houden. Bijvoorbeeld Adblock Plus of Adblock.
En verder is er nog 1 ding héél belangrijk: lees de waarschuwingen die je computer je geeft. Als je computer je zegt dat er iets niet pluis is, dan is dat meestal ook zo. Klik die waarschuwingen dus niet zomaar weg.