Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is een kurkuma supplement altijd een goed idee?

za 30 apr. - 5:27

Kurkuma supplementen worden gepromoot als natuurlijke ontstekingsremmer en zou ook helpen bij gewrichtspijn. Specialisten zijn het daarmee eens, op voorwaarde dat je een goed supplement koopt met een efficiënte samenstelling.
© Getty Images

Niet elk kurkuma supplement helpt tegen de pijn 

De kurkuma plant of geelwortel komt in verschillende soorten voor. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken. Maar de plant heeft ook bepaalde geneeskrachtige eigenschappen. Om die eigenschappen te kunnen benutten, gaat men extracten uit de plant halen zodat de actieve geneeskrachtige stoffen sterk geconcentreerd worden. Die stoffen zijn curcuminoïden.  

Traditioneel wordt kurkuma gebruikt als spijsverteringsbevorderend middel. Maar recent zijn er onderzoeken gebeurd die bewijzen dat curcuminoïden ook een pijnstillende werking hebben. Dat zijn geen klassieke klinische studies maar wel kleinschalige studies bij mensen die voldoende bewijzen dat er een effect is.

Of een supplement met curcuminoïden werkt, hangt af van de samenstelling. Curcuminoïden worden heel slecht worden opgenomen in ons lichaam. De stof geraakt niet door de darmwand tot in onze bloedbaan en dus is geen effect, behalve misschien in onze darmen. Een goed supplement bevat stoffen die de opname van de stof curcuminoïde verhoogt. Dat noemen we de biobeschikbaarheid. 

Lecithine en cyclodextrine zijn effectieve componenten

Het gaat dan bijvoorbeeld over lecithine, dat is een emulgator die ervoor zorgt dat onze darmen de curcuminoïden wél opnemen. Er zijn ook producenten die ervoor kiezen om de curcuminoïden in micro capsules te verwerken. De curcuminoïden krijgen dan een mantel van cyclodextrine. Maar er kunnen ook biogestuurde extracten gebruikt worden. 

Als je een supplement koopt zonder stoffen die de biobeschikbaarheid verhogen, krijg je nooit genoeg actieve stofbinnen. En dan heeft een supplement geen enkele zin.

— Kristiaan Demeyer, professor pharmacognosie

Zwarte peper zorgt voor een betere opname. Maar er zijn andere alternatieven

Veel mensen slikken kurkuma supplementen in combinatie met zwarte peper. Want zwarte peper zou ervoor zorgen dat de curcuminoïden langer in ons lichaam aanwezig zijn.

Professor Demeyer beaamt dat. "Onze darmen bevatten een soort van pompsysteem dat onbekende stoffen terug naar buiten moet pompen. Kurkuma is zo'n onbekende stof. Zwarte peper gaat dat pompsysteem vertragen zodat de curcuminoïden langer in ons lichaam aanwezig zijn." 

De professor heeft wel een paar bemerkingen bij het gebruik van zwarte peper. "De vertraging van die 'pompen' geldt niet alleen voor kurkuma maar voor alle stoffen die ons lichaam binnenkomen. Het is dus niet aan te raden als je geneesmiddelen slikt of als je gevoelig bent voor de één of andere stof. Bovendien is zwarte peper irriterend voor de darmen." 

Duur is niet altijd goed 

Algemeen kan je stellen dat een goed kurkuma supplement niet goedkoop kan zijn. Om een efficiënte samenstelling te hebben, moet de fabrikant dure grondstoffen verwerken, moet er onderzoek gebeuren naar de beste bereidingsmethode en moet er ook een aangepast productieproces op poten gezet worden. Dat alles heeft z'n prijs.

Een goedkoop voedingssupplement is dus af te raden. Maar: het is niet omdat je een duur product koopt, dat je een goed product koopt. Of zoals professor Demeyer het verwoordt: "Je kan als consument twee keer gezien zijn als je een duur product koopt. Het supplement kan slecht zijn en dan betaal je er ook nog eens teveel voor." 

Apotheker of kruidenwinkel? 

Je kan kurkuma supplementen tegenwoordig in elke apotheek vinden en in elke kruiden- of natuurwinkel. Op zich is daar niks mis mee, als die uitbater tenminste degelijke producten aanbiedt. 

Professor Demeyer wil vooral de kwaliteit benadrukken. "Op zich maakt het me niks uit of je een supplement bij de natuurwinkel haalt of bij de apotheker. Algemeen kan je stellen dat er bij een apotheker altijd producten worden verkocht die genotificeerd zijn. Maar niet elke apotheker weet evenveel over plantengeneeskunde. En misschien heeft de verkoper van jouw natuurwinkel er wel een grote kennis over." 

Als je gezond bent en je hebt geen klachten, heeft het sowieso geen zin om kurkuma in te nemen. Behalve dan om je voedsel smaak te geven.

Wetgeving over voedingssupplementen blijft vaag 

Een voedingssupplement zit per definitie in een grijze zone. Het is geen geneesmiddel maar het is ook geen klassieke voeding. Het gevolg daarvan is dat ook de wetgeving vaag blijft.

De definitie van een supplement is Europees geregeld. Een supplement wordt beschouwd als een product dat verkocht wordt ter aanvulling van de normale voeding. Er zit een geconcentreerde bron van nutriënten en andere actieve stoffen die een effect hebben op het lichaam. En die in een gedoseerde vorm verkocht worden. 

Elk supplement dat wordt verkocht werd onderzocht naar veiligheid toe. Dit om te vermijden dat gebruikers schadelijke stoffen zouden binnenkrijgen. Maar fabrikanten moeten niet aantonen dat het supplement ook effectief werkt. Het gevolg daarvan is natuurlijk dat er veel supplementen in de handel liggen waarvan je de werking ten zeerste kan betwijfelen. Als je zo'n product slikt, is dat zonde van het geld. Informeer je dus goed op voorhand en ga desnoods bij je huisarts of apotheker te rade. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet