Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is vapen gezonder dan roken of niet?

za 11 sep. - 7:47

Vapen is volgens de ene een vloek en voor de andere een zegen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters zet aan de hand van wetenschappelijk onderzoek de feiten op een rij.
© Getty Images

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters is het geen toeval dat er net nu veel te doen is rond die nieuwe Amerikaanse rookstick die op 17 september op de Belgische markt komt. Het is in ons land verboden om reclame te maken voor sigaretten, en ook voor e-sigaretten. Daarom doen producenten er alles aan om journalisten gericht aan te schrijven en via discussie toch naamsbekendheid te krijgen.

Gezonder

Bij het roken van een tabakssigaret wordt tabak verbrand. Dat vuur zorgt voor rook. Een elektronische sigaret werkt anders: er wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. Je ademt als gebruiker dus geen rook in, maar een verdampte vloeistof (meestal water), verrijkt met nicotine en andere chemische stoffen.

Is die damp per definitie gezonder dan rook? Ja. Maar daarom is de damp an sich ook niet helemaal onschadelijk. Studies tonen aan dat zelfs damp schade kan toebrengen aan de longcellen. Om het eenvoudig te zeggen: rook van sigaretten is heel ongezond, frisse zeelucht is heel gezond. E-sigaretten zitten daar ergens tussen, maar waar precies weten we nog niet.

Daar komt nog bij dat er de laatste tijd nogal wat Amerikaanse vapers het slachtoffer worden van een onverklaarbare longaandoening na het vapen. Enkelen onder hen zijn er zelfs al aan gestorven. De precieze oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Het staat wel vast dat sommige van de overledenen geknoeid hadden met hun toestel. Ze hadden er cannabis mee gerookt.

De beste manier om te stoppen

Uit onderzoek blijkt dat vapers meestal ex-rokers zijn die willen stoppen. Of ex-rokers die op die manier nog aan hun dosis nicotine willen geraken. Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een e-sigaret beter helpt om te stoppen met roken dan bijvoorbeeld nicotine-kauwgom of nicotine-pleisters. Het verschil is: ex-rokers blijven langer een e-sigaret gebruiken dan nicotinekauwgom of -pleisters. Wil je de beste garantie op succes? Laat je dan begeleiden door een tabakoloog.

Vapen is gezonder dan roken. Maar dat wil daarom niet zeggen dat het per definitie onschadelijk is.

— Koen Wauters

Springplank naar echte sigaret

Een laatste discussiepunt: zet zo’n e-sigaret niet aan tot roken? De grootste studie daarnaar dateert van 2017. In de VS werden toen 10.000 jongeren die niet rookten één jaar lang gevolgd. Na dat jaar rookte 5% wel. De kans was dubbel zo groot bij jongeren die aan het begin van de studie wel al e-sigaretten rookten. Met andere woorden: er is voorzichtigheid geboden. Voor wie wil stoppen met roken, is een e-sigaret zeker het proberen waard. Maar als je niet rookt, begin er dan ook niet mee!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet