Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Ish Ait Hamou: "Dans was altijd een heel grote liefde, maar dan kwam er een nog grotere liefde"

do 16 dec. - 7:21

Eerst bekend als danser en dan als succesvolle schrijver. Ish Ait Hamou grasduint samen met Cathérine Vandoorne door zijn fotoalbum.

"The sky was the limit"

Dat Ish schrijver zou worden, was niet het originele plan. Als 14-jarige stond hij samen met wat vrienden buiten te dansen bij de auditierondes van het programma 'Idool' in Vilvoorde. "Mijn droom was om voor Michael Jackson te dansen. The sky was the limit. En dat is fijn, want dromen is goed. En vroeger gebeurde dat veel vaker dan nu eigenlijk.”

“Ik was vergeten hoeveel lef we toen hadden om gewoon ons ding te doen. Waar we vandaag als volwassenen te veel nadenken of we goed genoeg zijn, wilden we toen gewoon dansen.” Nu denkt Ish veel meer na over de gevolgen van zijn daden en mist hij die ingesteldheid van zijn jongere zelf. "Vroeger had ik een rugzak met passie en deed ik gewoon waar ik zin in had."

Het begin van auteur zijn

Het auteursavontuur van Ish toen hij via de studenten-uitwisselingsorganisatie AFS naar de VS trok en les volgde aan de Laguna Beach High School in Californië. Daar moest hij van Mister Brobeck, zijn leerkracht Engels, enorm veel boeken lezen. "Ik heb altijd een moeilijke relatie gehad met boeken." Toch begon zijn interesse te groeien. "Wat zo bijzonder was, waren niet de boeken, maar hoe Mister Brobeck erover sprak. Elke keer als hij het over een boek had, had hij fonkelingen in zijn ogen."

Nadat Ish zelf drie bestsellers geschreven had, is hij nog eens teruggegaan naar Amerika om zijn boeken aan zijn vroegere leerkracht te tonen. “Ik wou hem laten weten dat hij iets had geoogst uit zijn liefde en passie voor boeken.” Ish probeert hetzelfde te betekenen voor zijn lezers. "Als je iets deelt, ben ik ervan overtuigd dat er altijd iemand is die daarop zit te wachten. Of dat nu een boodschap, een tekening of een gerecht is."

'Cécile'

Auteur Ish Ait Hamou trok voor zijn tweede boek 'Cécile' naar het geboortedorp van zijn vader in het zuiden van Marokko. "Het was een van de meest bijzondere reizen die ik ooit heb gemaakt in mijn leven", vertelt Ish. "Ik leerde zoveel begrijpen over mijn vader wat ik ervoor niet begreep. Ik begon te snappen wat voor karakter hij had, omdat hij dat moest hebben."

Veertig jaar geleden kwam de papa van Ish naar België en bouwde een nieuw leven op. “Tuurlijk liet hij zijn emoties niet zien. Als je je kwetsbaarheid toont, dan doe je dat voor jezelf, om tijd te nemen voor jezelf te zorgen, maar die tijd had mijn vader niet."

De Zoeloes

Ish maakte samen met Jan Kooijman een programma over dans in verschillende culturen, 'Dance around the world'. "Elke cultuur heeft een traditie of een dans, en via die dans gingen we zoeken naar het verhaal van een cultuur." Zo kwamen ze bij de Zoeloes in Zuid-Afrika terecht. “Vroeger als wij startten met het hele breakdance gegeven, waren al onze ogen op Amerika gericht, maar die van Amerika waren gericht op de Zoeloes. Zij behoren tot een van de oudste en belangrijkste hiphop culturen."

Het programma vormde niet alleen een afsluiter voor zijn televisiecarrière, maar ook voor zijn danscarrière. "Het was heel bijzonder om mijn laatste optreden bij de Zoeloes te geven. Dans was altijd een heel grote liefde, maar dan kwam er een grotere liefde op mijn pad: schrijven."

Een vriend voor het leven

Op Ish zijn laatste foto is hij te zien met zijn beste vriend Yves Ruth. "Ik probeer mezelf altijd eraan te herinneren dat er zoveel mensen mee verantwoordelijk zijn voor het succes in mijn leven, maar je hebt er maar een paar die er de hele tijd bij zijn. Yves is iemand die bij elke fase van mijn leven, zowel op professioneel als privé vlak er altijd geweest is."

Yves doet Ish het belang van vriendschap inzien. "Iemand hebben die je aanmoedigt als je succes hebt en daarbij meeviert, maar jou ook vergeeft als je eens in de fout gaat. Er zijn er maar weinigen die bij beide soort momenten erbij willen zijn."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet