Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Ja, je kan geflitst worden met je speed pedelec

wo 24 jul. - 9:12

Iedereen gelijk voor de wet!

(Brom)fiets

Je speed pedelec is ... een speed pedelec. Dat is in ons land een aparte categorie, op verkeersborden aangegeven met een P. Niet gelijkgesteld met een bromfiets, maar ook niet gelijkgesteld met een fiets of gewone elektrische fiets. Die Belgische situatie is uniek.

In andere Europese landen worden speed pedelecs gelijkgesteld met bromfietsen klasse A. Maar speed pedelecs hebben geen uitstoot. Dus op dat vlak lijken ze veel meer op fietsen dan op bromfietsen. Fietsberaad Vlaanderen pleit ervoor om speed pedelecs zoveel mogelijk te behandelen als fietsen. Dus misschien wijzigt de wegcode op termijn en worden speed pedelecs toegelaten op alle plaatsen waar fietsen toegelaten zijn. Voorlopig is dat niet overal het geval.

Lachen naar het vogeltje!

In een zone 30 moet elk voertuig zich aan de snelheidsregels houden, dus ook een speed pedelec. Op een woonerf mag je zelfs maar 20 km/u rijden! Hou je dus aan de voorgeschreven snelheid.  

Het zou kunnen dat je “geflitst” wordt als je met een speed pedelec een autoluwe zone binnenrijdt, zoals bijvoorbeeld Mechelen, Leuven, Gent of Antwerpen. Maar geen paniek, daar krijg je (vaak) geen boete voor. Steden en gemeenten bepalen zelf of ze speed pedelecs toelaten of niet. Meestal is dat wel het geval. 

Hoe werkt het? Camera’s scannen de nummerplaat van elk binnenrijdend voertuig. De nummerplaat van een speed pedelec begint met SP, gevolgd door twee letters en drie cijfers. Ter vergelijking: een bromfiets Klasse A heeft nummerplaat S A + twee letters + drie cijfers. De camera herkent nummerplaten die een vergunning hebben voor de autoluwe zone of nooddiensten, maar dus ook je speciale speed pedelec-nummerplaat.

Wat met voetgangerszone/wandelstraten? 

Winkelwandelstraten zijn overdag bedoeld voor voetgangers. Maar in sommige gevallen worden fietsen en gewone elektrische fietsen overdag ook toegelaten. Speed pedelecs en bromfietsen zijn overdag echter altijd verboden, dat staat zo in de wegcode.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet