Jacht op de wasbeer is geopend
ma 8 apr. - 0:08

De wasberen is afkomstig uit Amerika. 100 Jaar geleden werden ze in Europa ingevoerd voor hun pels. Omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben, neemt hun aantal snel toe. In Duitsland zijn ze al met miljoenen en ook in Vlaanderen zijn aan een flinke opmars bezig. Vooral in onze provincie worden ze vaak opgemerkt. Om het aantal te beperken, mogen de dieren nu afgeschoten worden. Europa heeft de wasbeer op de lijst gezet van de "zorgwekkende invasieve uitheemse diersoorten". Dieren op die lijst mogen onbeperkt gedood worden. Maar volgens Sil Janssen zullen de dieren die overblijven er sneller en talrijker door gaan voortplanten.
Slim
En die overblijvers zullen er altijd zijn. Want wasberen zijn slimme, vindingrijke dieren. "Sluit ze op en ze krijgen het slot open", vertelt Sil. Ze kunnen klimmen en zwemmen. En ze laten zich niet zomaar vangen."
Schade
Wasberen mogen er met hun grijphandjes en kraaloogjes schattig uit zien. Ze hebben ook hun minderen kanten. Ze zijn agressief en verspreiden spoelwormen. Ook als het op eten aankomt maakt de wasbeer zich niet populair. Ze stelen eieren, eten kuikens en jonge konijnen. Ook eekhoorns, vissen en kikkers staan op het menu van de wasbeer. In Duitsland veroorzaken wasberen schade aan woningen. In Limburg heeft de wasbeer nog geen problemen veroorzaakt. maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.
Natuurhulpcentrum
In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zitten op dit moment 5 wasberen. Ze zijn ondertussen gecastreerd en gesteriliseerd en zullen binnenkort geplaatst worden in een dierentuin in Frankrijk.