Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Komt het einde van de niet-oplaadbare batterij stilaan in zicht?

zo 21 mrt. - 11:08

Vanaf oktober 2021 kun je bij IKEA geen gewone batterijen meer kopen. De keten wil duurzamer worden en zet vanaf dan enkel nog oplaadbare batterijen in de rekken. Een goede zaak voor het milieu, maar misschien niet voor het gebruiksgemak. Sommige Radio 2-luisteraars klagen erover dat sommige toestellen niet goed werken met oplaadbare batterijen, en dat ze ook sneller leeglopen. Hoe zit dat precies?
Alkalinebatterijen zullen nog wel even in de winkel liggen.
© Canva

Sommige toestellen werken niet goed

Rafael Jahn is batterij-expert bij Engie Laborelec. Hij verduidelijkt bij De Inspecteur enkele opvallende verschillen tussen oplaadbare en gewone batterijen.

Om te beginnen: het spanningsverschil. Luisteraar Geert De Vlaeminck vindt dat een oplaadbare batterij niet dezelfde hoeveelheid energie levert als een gewone. “Sommige stukken speelgoed werken gewoon niet met oplaadbare batterijen.”

Ik zou wel oplaadbare batterijen willen gebruiken, maar ze zijn gewoon niet sterk genoeg

— Luisteraar Lies van Hoof

Dat klopt in bepaalde gevallen zeker”, zegt Rafael Jahn. “Er is namelijk een spanningsverschil tussen een gewone alkaline- en een oplaadbare batterij.”

  • Een herlaadbare batterij werkt op een spanning van 1,2 Volt.
  • Bij een klassieke alkalinebatterij bedraagt de spanning 1,5 Volt, dat is dus 20% hoger.

Daarmee is echter niet alles gezegd: “De herlaadbare batterij start dan wel op een lagere spanning, maar blijft bij gebruik wel lange tijd dezelfde spanning leveren", zegt Jahn.

Een standaard alkalinebatterij begint haar werk aan 1,5 Volt, maar daar zal de spanning sneller zakken. “Na verloop van tijd leveren beide batterijen dezelfde spanning. Naar het einde van de levenscyclus produceert de alkalinebatterij zelfs een lagere spanning dan de oplaadbare.”

In de handleiding staat dat de garantie vervalt als ik oplaadbare batterijen gebruik

— Luisteraar Ingrid Vanderstappen

Soms is de volle spanning vereist

Hugo Huysentruit vindt dat spanningsverschil wel een probleem: “Een toestel dat 4 AA-batterijen nodig heeft, krijgt met gewone batterijen 6 volt en met oplaadbare batterijen maar 4,8 volt. Het resultaat is een niet- of slecht werkend toestel.”

Jahn bevestigt dat het spanningsverschil bij sommige toestellen een rol speelt. “Het effect is sterk afhankelijk van toestel tot toestel. Sommige apparaten zullen minder goed werken; denk bijvoorbeeld aan een lampje dat minder fel brandt. Andere zullen helemaal niet werken. Je leest in de handleiding van het toestel in kwestie wat de gevolgen zijn. Als het daar niet aangegeven is, zul je het moeten testen."

Dat laatste is blijkbaar niet altijd een goed idee. Luisteraar Ingrid Vanderstappen las in de handleiding van een elektronisch apparaat de garantie vervalt wanneer ze er herlaadbare batterijen in steekt. Is het risico dan zo groot?

Jahn stelt gerust: “Er is geen gevaar dat het toestel stuk zal gaan door er een oplaadbare batterij in te doen. Fabrikanten waarschuwen wel geregeld dat ze de goede werking van het toestel niet kunnen garanderen met oplaadbare batterijen. Maar de fabrikant kan zelf de voorwaarden voor de garantie bepalen, dus je houdt je daar dan ook best aan.”

batterijen: je hebt ze in alle maten en soorten

batterijen: je hebt ze in alle maten en soorten

Ze lopen zo snel leeg, meneer

Rafael Jahn wijst op nog een verschilpunt: een gewone alkaline batterij kun je jaren opbergen in de kast, ze zal nog altijd ongeveer dezelfde spanning leveren.

Bij een oplaadbare batterij is dat niet zo”, zegt Jahn. “Die zal in rust zichzelf ontladen. Wanneer je ze na te lange tijd terug in gebruik wil nemen, zal ze misschien al leeg zijn.”

Sommige luisteraars plannen een grote voorraad standaardbatterijen in te slaan wanneer die uit de winkels zullen verdwijnen. Maar zover is het volgens Jahn nog niet: “We weten allemaal wat er met de gloeilamp is gebeurd, maar de standaardbatterij zal niet zo snel verdwijnen. We zullen in de toekomst wel nog meer kiezen voor oplaadbare batterijen, maar die hebben pas nut als ze voldoende gebruikt kunnen worden.”

Blijf je voor bepaalde toepassingen liever gewone batterijen gebruiken? Dan beperk je de impact op het milieu door ze correct te recycleren, via een inzamelpunt van Bebat.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet