Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kun je je auto ombouwen naar aardgas/CNG?

za 30 jun. - 6:00

Rijden op aardgas/CNG is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Je kunt een nieuwe auto kopen die rijdt op CNG. Maar kun je ook je bestaande benzine- of dieselwagen laten ombouwen naar CNG?
aardgas auto

Benzinewagen ombouwen naar aardgas/CNG: te doen

Een benzinewagen ombouwen naar aardgas (CNG of samengeperst natuurlijk gas) is te doen en kost ongeveer 4000 tot 5000 euro naargelang het type.

Die investering kun je eruit halen, want rijden op aardgas is tot 30 % goedkoper dan op benzine, er zijn minder onderhoudskosten en bovendien kun je nog tot 2020 genieten van vrijstelling van verkeersbelasting. Let wel op: die vrijstelling geldt alleen voor auto’s tot 12 fiscale PK.
Het voordeel van vrijstelling van inschrijvingstaks geldt alleen voor een nieuwe CNG wagen. 

Een auto op aardgas heeft 20% minder CO2 uitstoot dan een benzinewagen, bijna geen fijn stof en geen roet. CNG of compressed natural gas is samengeperst natuurlijk gas, hetzelfde gas dat we gebruiken in onze huizen om te koken en te verwarmen.    

De ombouw moet gebeuren in een gespecialiseerde en erkende ombouwgarage. De meeste gewone garages doen dit niet.  Na de ombouw moet je je wagen aanbieden bij de keuring. Zij geven door aan de dienst inschrijvingen voertuigen dat je op aardgas bent overgeschakeld en dus recht hebt op fiscaal voordeel.     

 

auto ombouwen naar aardgas CNG

auto ombouwen naar aardgas CNG

Benzinewagen ombouwen naar LPG:  te doen  

LPG is al langer ingeburgerd in ons land dan CNG.  Een benzinewagen laten ombouwen naar LPG is nog altijd gemakkelijk en betaalbaar. Je betaalt tussen de 1500 en 2000 euro.  Die ombouw werd vroeger gesubsidieerd, maar nu niet meer.    

Een auto op LPG heeft 10% minder CO2 uitstoot dan een benzinewagen. LPG of liquified petrol gas, is een vloeibaar gemaakt gas, afgeleid van petroleum, op basis van propaan en butaangas.

Ook voor deze ombouw kun je terecht in gespecialiseerde ombouwgarages.

Dieselwagen ombouwen naar aardgas/CNG: te duur

Een dieselwagen ombouwen naar aardgas is mogelijk maar moeilijk en heel duur: meer dan 10.000 euro.
Dat is dus niet interessant voor personenwagens, maar voor zware, vervuilende en energieverslindende vrachtwagens kan het wel interessant zijn.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet