Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

LETS zit in de lift. Maar wat is het?

wo 14 mrt. - 15:01

Het is de week van het geld. Die staat dit jaar in het teken van budgetbeheer. En wie budget zegt die denkt automatisch aan euro's. Maar het hoeft niet altijd om geld te gaan. Je hebt ook ruileconomie. Bijvoorbeeld LETS is een ruilsysteem voor diensten en goederen zonder dat er geld bij komt kijken. In onze provincie maken meer dan 1500 mensen er intussen gebruik van en het aantal stijgt.

Hoe werkt het?

Bij LETS (local exchange and trading system) worden diensten en goederen geruild, zonder dat er geld aan te pas komt. Je betaalt met een waarde-eenheid volgens de tijd die je in iets hebt gestoken. Stel: je bakt een taart voor iemand. Die persoon geeft je daar 1 LETS-eenheid voor. Jij kan dan op jouw beurt die waarde uitgeven aan iemand die pakweg een klusje in je huis komt uitvoeren.

In de Lift?

Het systeem zit duidelijk in de lift. In onze provincie zijn er 8 LETS-groepen, onder meer in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Zwijndrecht. "En er komen er nieuwe bij. Zo zal dit voorjaar nog Heist-op-den-Berg van start gaan", zegt Emma De Block van LETS-Vlaanderen. "Ook het aantal mensen dat deelneemt groeit gestaag. Nu zijn het er al meer dan 1500."  En nog belangrijker: ook het aantal diensten dat uitgewisseld wordt, stijgt. "Elke maand zien we dat er zo'n 1000 transacties zijn. Dat betekent dat er elke maand zo'n 1000 mensen iets met elkaar uitwisselen zonder dat daar ook maar een euro aan te pas komt." 

Gevaar economie?

Is zo'n systeem dan geen bedreiging voor winkels of - ruimer - voor onze economie. "Helemaal niet", zegt De Block. "LETS brengt transacties en ruilhandelingen tot stand die in de gewone economie niet zouden hebben plaatsgevonden. Dit extraatje maakt het leven een stukje aangenamer.Je spaart er zelfs geld mee uit omdat je een dienst gratis uitwisselt. Dat geld kan je dan extra uitgeven in een gewone winkel. Het is een erg sociaal systeem waarbij je mensen leert kennen uit je buurt."

 

Hier vind je meer info over Lets Vlaanderen

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet