de inspecteur
ma 8 apr. - 11:31
Bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij kan je als consument doorgaans naar je geld fluiten. Je kan de curator aanschrijven zodat die weet dat jij één van de schuldeisers bent. Maar de kans is klein dat je geld zal krijgen. Een maatschappij heeft bij veel partijen schulden. Denk aan bagageafhandelaars, luchthavens, catering- en schoonmaakbedrijven, ... Als reiziger sta je helemaal achteraan in de rij als schuldeiser.
Je kan natuurlijk wel contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te vragen of er nog iets geregeld wordt voor reizigers. Sowieso loont het de moeite om informatie te vragen over de boeking als je nieuwe tickets koopt. Sommige maatschappijen bieden vluchten aan tegen een gereduceerd tarief, o.a. Icelandair, Wizz Air, Easy Jet, British Airways, XL Airways en Virgin Atlantic. Meer informatie daarover kan je vinden op de website van Icelandic Transport Authority en op de website van het ECC.
Als je je vlucht betaald hebt met een kredietkaart, dan kan je proberen om je geld terug te krijgen via de uitgever van je kaart. Benadruk dat WOW Air de service waarvoor je betaald hebt niet kan bieden en dat ze haar klanten op haar website zelf adviseert een terugbetalingsverzoek in te dienen. Officieel heet dat een charge back.
Je kan de chargeback via je bank vragen. Maar de kans bestaat dat die niet tussenkomt omdat de verzekering die verbonden is aan de kredietkaart dit voorval niet dekt. Daarom is het beter om de charge back online te doen via de website: www.mijnkaart.be. Garantie dat het lukt, heb je niet. Maar het is de moeite waard om het te proberen, zeker als de transactie minder dan drie maanden geleden gebeurde.
Reisverzekeringen dekken het faillissement van luchtvaartmaatschappijen meestal niet. Dat betekent dus ook dat je geen terugbetaling kan krijgen voor andere reiskosten zoals de boeking van je hotel of je huurauto.
Als je een pakketreis hebt geboekt, moet je reisorganisator een alternatieve vlucht voorzien.
Sommige aanbieders van vluchten, zoals Cheaptickets.be, Skyscanner.nl of vliegtickets.be, bieden tegenwoordig een vliegticketverzekering aan. Zo'n verzekering kan je voor een paar euro afsluiten tijdens de boeking en die beschermt je tegen een faillissement. Je moet uiteraard zelf afwegen of je die kost wil betalen. Enerzijds is de kans dat een luchtvaartmaatschappij failliet gaat vrij klein. Anderzijds is het ook een feit dat kleine lagekostenmaatschappijen het moeilijk hebben om te overleven.