Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Maakt de Gardena Smart Water Control je tuin echt slimmer? "Je moet toch vooral zelf nadenken"

di 21 sep. - 6:45

De apparaten in onze huizen worden met de dag slimmer, en dat geldt ook voor de gadgets in onze tuin. Gardena, de bekende producent van tuingereedschap, zet hard in op 'smart garden technology'. Dat zijn toestellen die je kan verbinden met je smartphone, zodat je altijd en overal je tuin in topconditie kan houden. Maar werkt het ook? De Inspecteur doet de test.

De Smart Water Control set is één van de slimme dingen in het gamma van Gardena. Volgens de reclame kun je er je tuin 'volledig automatisch, optimaal en naar behoefte' mee bewateren. Pascal Huyghebaert uit Ertvelde hecht veel belang aan zijn tuin. Hij test het systeem met veel plezier uit. 

Smart System in één app

"Laat uw tuin nooit in de steek!" Met die leuze wil Gardena klanten overtuigen om hun tuin te onderhouden met behulp van een app. In de app kun je de slimme systemen aan elkaar koppelen en vanop afstand bedienen.

Pascal krijgt de 'Smart Water Control'-set thuis toegestuurd. In de doos zit er een Gardena Gateway en ook een slimme kraan, die je kunt aansluiten op je bestaande sproeisysteem. Let op: je krijgt er dus geen sproeiers bij! Met het systeem kun je enkel een installatie aansturen die je al hebt.

Een slimme kraan die behoorlijk wat kost

"Ik ben verrast dat er een gateway geleverd wordt. Ik dacht aanvankelijk: 'dat is een extra kost, want je koopt een extra bakje'. Maar ik moet toegeven dat de gateway een luxe is. Je wifi-signaal kan op die manier vlot tot in mijn tuinhuis geraken waar de slimme kraan staat. De verbinding werkt perfect."  

Deze zomer heeft het elke dag geregend, maar het systeem houdt geen rekening met het weer

— Luisteraar Pascal Huyghebaert

Over de werking van de kraan is Pascal ook enthousiast. "Ik ben altijd tevreden over de koppelingen van Gardena. Je klikt ze vast en het lekt nooit." Ook de aansturing van de kraan verloopt vlot. 

Pascal is herlaas minder tevreden over de prijs. "De set met gateway en de slimme kraan heeft een adviesprijs van 249,99 euro. Dat is al bij al veel geld om een kraan aan en uit te zetten. Anderzijds kan je op deze manier wel je tuin bewateren als je niet thuis bent. Als je planten daardoor niet doodgaan en je gras mooi blijft, dan valt de prijs behoorlijk mee." 

Je kan ook nog een vochtmeter kopen die de vochtigheid van de tuin in de gaten houdt. "Dat kost nog eens extra maar loont misschien wel de moeite. Want nu meet de kraan niet hoe vochtig je tuin is en of het echt nodigt is om water te geven." 

Natte zomer, maar elke dag gesproeid

Pascal vindt dat Gardena meer werk moet maken van een zuinig en slim systeem. "Als je de app gewoon laat doen, krijg je een besproeiingsvoorstel op basis van de ligging van je tuin en de aard van je ondergrond. Maar dan sproeit het systeem elke dag. Dat is niet logisch. Dat lijkt me veel te veel." 

Je kan de instellingen manueel aanpassen. Maar dan nog schiet het systeem tekort. "Ook als je het manueel ingeeft hoe vaak er gesproeid mag worden, moet het systeem zelf slimmere keuzes maken. Deze zomer heeft het elke dag geregend maar het systeem houdt geen rekening met het weer. Ik heb het zelf afgezet want het was deze zomer echt niet nodig om planten en gras extra water te geven."

Pascal vindt ook dat het systeem meer gegevens moet bijhouden. "Nu zie je dat er gesproeid is maar niet hoe veel water er verbruikt werd. Je kunt ook niet inschatten of het systeem de volgende dagen evenveel water nodig zal hebben. Dat kan beter, maar ik heb wel gehoord dat Gardena er werk van maakt." 

7 op 10 

Pascal is al bij al wel heel tevreden over de werking van het systeem. "Het werkt goed en doet wat het belooft. Maar als je kijkt naar het 'slimme aspect' van het systeem, kan het nog veel beter. De prijs mag wat mij betreft ook wat zakken." 


* De prijs die je hier ziet, is de adviesprijs van de producent op het moment van de test. Die kan afwijken van de huidige prijs.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet