Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Mag onverwacht bezoek mee aan tafel schuiven? “Etenstijd is voor mij een moment met mijn gezin en onaangekondigd bezoek hoort daar niet bij”

vr 17 jun. - 13:00

Al gehoord over #SwedenGate? Het verhaal van een jongen die bij zijn Zweedse vriendje ging spelen rond etenstijd en niet mee mocht eten, deed Twitter onlangs even ontploffen. Van "het is toch normaal dat je onverwachte gasten eten aanbiedt" tot "hoe onbeleefd om aan te bellen rond etenstijd". Hanane Llouh, historica en opgegroeid in een Marokkaans gezin, kon haar ogen niet geloven: “Mijn moeder zou flauwvallen. Bij haar krijgt iedereen eten." Ze sprong binnen bij Karolien Debecker in 'Wijs'.

Ik was in shock toen ik de reacties las onder het verhaal van die jongen. Je stuurt je gasten toch niet naar huis zonder eten? Als mijn moeder maar voor vier personen had gekookt en er kwamen plots vier extra mensen bij, dan waren er twee opties: ze kookte iets extra of wij kregen minder zodat onze gast kon mee-eten. Geen denken aan dat ze die mensen niets zou aanbieden.”

Genoeg eten in huis

Hanane groeide op vlak naast een moskee en dus kregen ze vaak volk over de vloer. “Mijn moeder was daarop voorbereid”, vertelt Hanane. “Ze had altijd genoeg eten in huis. Het was voor haar ondenkbaar dat ze iemand geen eten zou voorschotelen. Dat is gastvrijheid en ze zou het niet kunnen hebben dat over haar zou worden gezegd dat ze niet gastvrij is.”

“Er zijn ooit eens drie maanden lang wegenwerken geweest bij ons in de straat. Mijn moeder heeft elke dag voor ontbijt en middageten gezorgd voor die werkmannen. Op het einde van de werken zijn ze een boeket bloemen komen brengen voor mijn moeder. Nu nog kan ik niet bij mijn moeder langsgaan zonder er te eten en als ik geen honger heb, dan doe ik soms alsof ik aan het eten ben”, lacht Hanane.

Aanbellen rond etenstijd vind ik onbeleefd.

— Radio 2-luisteraar Hubert

En toch denkt niet iedereen daar zo over. Verschillende luisteraars lieten weten er een andere mening over te hebben. Zoals luisteraar Hubert bijvoorbeeld. “Ik vind het wat onbeleefd om rond etenstijd te gaan aanbellen bij mensen. Dat zegt toch iets over die mensen zelf. En als ik onverwacht bezoek krijg rond etenstijd, dan zal dat bezoek moeten wachten tot wij klaar zijn met eten.”

Ook bij Kimmy moet je niet rekenen op een extra bord aan tafel. “Ik maak eten voor ons gezin en meer ook niet. Ik vraag dan vriendelijk om naar huis te gaan en op een ander moment terug te komen. Etenstijd is voor mij een moment met mijn gezin en onaangekondigd bezoek hoort daar niet bij.

Waarden verderzetten

Volgens Hanane speelt de manier van koken ook een rol. “Mensen uit zuiderse landen of mensen die daar hun roots hebben, maken vaak eenpansgerechten klaar. Die zijn makkelijker te delen dan bijvoorbeeld vier worsten. En ik denk dat België op dat vlak wat tussen twee culturen zit. We hebben zowel dat noordelijke als dat zuidelijke in ons zitten.

Ik wil graag de waarden van mijn moeder verderzetten, maar mijn moeder was huisvrouw. Ik ga voltijds werken.

— Hanane Llouh

Of Hanane zelf ook een bordje bijschuift voor onaangekondigd bezoek? “Ik wil graag de waarden van mijn oma en moeder verderzetten, maar ik zit ook wat gewrongen natuurlijk. Mijn moeder was voltijds huisvrouw. Ik ga voltijds werken. Mijn moeder woonde in een groot huis, ik op een appartement. Maar ik zal wel nooit tegen iemand zeggen: je komt ongelegen, we zitten net te eten.

Luisteraar Ann herkent zich daar ook in. “Ik kom uit een gezin van zes kinderen. Het eerste wat mijn moeder vroeg als er iemand binnenviel, was: 'heb je al gegeten?' We hadden altijd een gerookte hesp klaar hangen en brood was er genoeg. Mijn moeder zou het eten uit haar mond hebben gespaard voor haar gasten. Wij hebben dat zo meegekregen. Ik vind dat mooi, toch?

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet