Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Marc Van Ranst over reisadvies Italië: "We willen epidemie vermijden, dan dweil je liever niet met kraan open"

vr 6 mrt. - 7:58

Nederland en Denemarken hebben de voorbije week het reisadvies naar Noord-Italië verstrengd. België doet dat niet voorlopig.

Er wordt op de website van Buitenlandse zaken enkel vermeld welke 11 gemeenten er in quarantaine zijn en advies gegeven om de lokale richtlijnen te volgen, maar reizen naar de regio mag nog steeds. "Vrijheid, blijheid blijkbaar," zo reageert viroloog Marc Van Ranst vanmorgen bij De Inspecteur op Radio 2, "maar dan moet je er wel rekening mee houden dat de cijfers zullen stijgen en blijven stijgen."

Update: De FOD Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië licht aangepast. Er wordt nu aangeraden om schoolreizen naar Italië uit te stellen "tot nader order". De federale overheidsdienst volgt hiermee de beslissing van de Italiaanse autoriteiten om schoolreizen in heel Italië te annuleren.

"Ik kan enkel zeggen wat ik in ons laboratorium zie. De meeste van de gevallen die positief testen, die komen wel uit Noord-Italië. Dus dat die reizen dat virus naar ons land brengen, dat is daar het absolute gevolg van. Wanneer je de epidemie wil vertragen, dan is een instroom van mensen mét dat coronavirus vervelend." Maar met het reisadvies dat nu geldt vanuit ons land, krijgen Belgen de boodschap dat ze alsnog naar daar mogen vertrekken. "Vrijheid blijheid, blijkbaar, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat die getallen gaan stijgen en blijven stijgen en dat je er heel weinig impact op hebt." De viroloog zegt ook dat als we de epidemie willen proberen te beheersen, dat we dan beter niet met de kraan open dweilen.

Bekijken van dag tot dag

Philippe Goffin is federale minister van Buitenlandse Zaken, maar die kon vanmorgen niet reageren. Zijn administratie zegt wel dat dag na dag de situatie bekeken wordt. Nathalie Muylle, minister van Economie en Consumentenzaken wilde er vanmorgen wel reageren. "Het bepalen van een reisadvies dat gebeurt op basis van heel veel factoren,", zo zegt zij. "Er wordt constant overlegd met mensen ter plaatse, met de ambassade, diplomaten, ook met andere EU-landen. En inderdaad, Nederland en Denemarken hebben het reisadvies wel aangepast, maar tegelijkertijd zeggen zij ook niet dat je absoluut niet mag gaan." De minister zegt wel dat het kernkabinet later op de dag de vraag zeker zal bekijken.

Intussen raadt de minister aan om mensen die nu hun reis boeken, zeker de mogelijkheid bekijken of ze kosteloos of goedkoop kunnen annuleren. Dat kan vaak via boekingswebsites. Ze weet ook dat heel veel reisorganisaties nu commerciële gestes doen en reizigers helpen om een reis om te boeken of om de kosten bij annulatie te beperken.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet