de inspecteur
Met de kaart betalen, kan lang niet overal. Ontdek hier waarom...
do 30 nov. - 7:00
In ons land worden nog altijd héél veel aankopen en diensten met contant geld betaald. Tegelijkertijd groeit het aantal elektronische transacties elk jaar. En consumenten verwachten ook steeds vaker dat ze altijd en overal met de kaart kunnen betalen. Maar zover zijn we nog lang niet.
Cash geld moet aanvaard worden
Elektronisch betalen is nog altijd geen wettelijk bindend betaalmiddel in België. Enkel voor grote bedragen vanaf 3000 euro moet je verplicht je kaart bovenhalen.
Voor alle kleinere bedragen, is cash het enige bindende betaalmiddel. Handelaren die cash geld weigeren, houden zich dus niet aan de wet.
Een elektronisch betaalsysteem is niet verplicht. Het staat elke handelaar vrij om het aan te bieden of niet. Een handelaar mag ook zelf bepalen voor welke bedragen hij elektronisch betalen toelaat.
sorry, geen bancontact
Er zijn alternatieven voor klassieke bancontact
Handelaren en zelfstandigen die enkel cash geld aanvaarden, verschuilen zich vaak achter de dure kostprijs van het systeem. Een klassieke bancontact installatie is nog altijd een relatief grote kost. De aankoop van de terminal, het onderhoudscontract, de maandelijkse abonnementskosten, transactiekosten bij elke betaling, ...
Maar: er zijn heel wat alternatieven die voor handelaren wél betaalbaar zijn. Denk aan Payconic bijvoorbeeld. Dat is een elektronisch betalingssysteem waarmee je via je smartphone kan betalen. Interessant voor consumenten maar absoluut ook voor handelaren.
Vrije beroepen hinken achterop
Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, geeft toe dat al wie een vrij beroep uitoefent over het algemeen moeilijker te overhalen is om een elektronische betaalsysteem te installeren.
De organisatie ziet dat graag anders. Lieven Cloots: "We pleiten al jaren voor steunmaatregelen bij de overheid zodat elektronisch betalen overal de norm wordt."