
de inspecteur
Mijn ledlampen gaan te snel stuk, hoe komt dat?
vr 28 apr. - 2:25

Marcel Driesen uit Antwerpen heeft thuis kleine, compacte lichtspotjes. Een tweetal jaar geleden vervangt hij alle spaarlampen door ledlampen. "Dat was best wel een investering. Zo’n lampje kost toch al snel negen euro. Die zouden toch vijf jaar moeten meegaan. Maar bij ons zijn er toch al vier die de geest hebben gegeven na een tweetal jaar." Wat is er aan de hand met de lampen van Marcel?
"Hoogstwaarschijnlijk is warmte de boosdoener", vertelt Catherine Lootens. Zij werkt voor het laboratorium voor lichttechnologie van de KULeuven en is bestuurder van de vzw Groen Licht Vlaanderen, een verlichtingscluster van meer dan 70 organisaties. "De lampen die Marcel gebruikt zijn redelijk compact omdat ze gebruikt worden in een vrij klein armatuur. Dan kan het zijn dat er een probleem is met de afvoer van de warmte. In een standaard verlichtingstoestel zitten normaal gezien speciale koelelementen, vergelijkbaar met die van in een pc bijvoorbeeld. Die zorgen ervoor dat de warmte gemakkelijk afgevoerd kan worden. Dat is echt wel noodzakelijk om de levensduur van ledlampen te kunnen garanderen. Het is zelden de led zelf die stuk gaat. Er zit elektronica in die lamp, dat is de zwakste schakel. Die bepaalt, jammer genoeg, ook de prijs. Daardoor wordt er soms ook gekozen voor elektronica van mindere kwaliteit om de prijs te drukken. Met alle gevolgen van dien."
Een ledlichtbron heeft 't liefst wat frisser.
Hoe weet je dan of je een goede lamp koopt?
- Ga voor een fabrikant en/of leverancier die je vertrouwt.
- Zorg dat er een CE-label aanwezig is. Het Europese, niet het Chinese!
- Check of je op de verpakking alle nodige informatie terugvindt
- Zorg dat je een lamp kiest die de juiste lichtstroom geeft. Anders heb je te veel of te weinig licht.
- Ledlampen kunnen ook gevoelig aan onstabiliteit op het net. Overspanning is zeker nefast voor een led.
15.000 branduren
De lampen van Marcel zouden 15.000 uur moeten branden! Hoe wordt dat getest? "Bij de fabricage gaat men een meeting doen tot 6.000 uur. Aan de hand van die metingen gaat men dan verder rekenen. Zo kunnen ze dan uitrekenen dat sommige lampen 10 of 15.000 uur kunnen halen. Je mag niet vergeten dat het een statistische tijd is. Als er op de verpakking staat dat de lamp 15.000 uur meegaat, dan betekent dat dat 50% van de lampen dat haalt, de andere helft niet."