Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mottig maar oplosbaar: zo verjaag je meelmotten uit je voorraadkast

consument

wo 7 dec. - 4:00

Ben jij ook slachtoffer van de meelmot? Ze zijn verlekkerd op droge voeding en nestelen zich daarom graag in je keuken- of voorraadkast. Met deze tips raak je verlost van deze irritante beestjes. 
meelmot
© Foto: Canva

Indische meelmotten kunnen een heuse plaag worden in je keukenkasten. Ze zijn afkomstig uit Azië maar leven al decennia in ons land. Volgens Koen Wauters leggen ze graag eitjes in de voorraadkasten.  "Het zijn kleine, bruine nachtvlinders van 1 tot 2 cm groot. Ze nestelen zich in je droge voeding en leggen daar ook eitjes in. De rupsen die uitkomen eten alles wat in de voorraad zit: bloem, koekjes, havermout.."

Hoe herken je ze?

Als je ze niet letterlijk uit je keukenkast ziet vliegen, let dan op kleine gaatjes in verpakkingen of zelfs sporen van maden. Bloem en meel dat is aangetast, krijgt een bruine kleur en een onaangename geur door het web en de uitwerpselen van de larven.

Hoe bestrijd je ze?

Haal de hele voorraad uit de kast en gooi alle voedingsmiddelen weg. Je gooit ook best geopende verpakkingen weg waarvan je niet meteen sporen van besmetting spot. De kans is te groot dat er zich ook al beestjes in genesteld hebben.

Poets je kasten grondig met azijn. Stofzuig alle spleetjes, kieren en kleine gaatjes in de kast. Dat zijn de plekken waar meelmotten eitjes leggen. Gooi je stofzuigerzak meteen buiten weg. 

Als het op die manier echt niet lukt om de mot uit te roeien, kan je eventueel een insecticide gebruiken. Maar zie dat als een allerlaatste redmiddel, want voeding en vergif is geen goede combinatie. 

Helpen insectenvallen? 

Je kan online of in de winkel feromoonvallen kopen om voedselmotten te bestrijden. Al is dat volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters niet de beste oplossing. "Feromonen zijn simpel gezegd, sekshormonen die vrouwtjesmotten gebruiken om de mannetjes te lokken. Met feromonen en een lijmval kan je de mannelijke motten vangen." 

Je kan enkel mannetjes vangen met feromoonvallen. Die zitten vol sekshormonen die vrouwtjesmotten gebruiken om mannetjes te lokken.

— Koen Wauters

En volgens Wauters volstaat dat niet om ze te bestrijden. "Zolang er één mannetje overblijft om de vrouwtjes te bevruchten stopt het uiteraard niet. Feromonen zijn wel een goede manier om te zien of de andere bestrijdingsmiddelen werken. Want zolang je mannetjes vangt, zijn ze uiteraard nog niet allemaal weg."

Tip: afsluitbare bewaardozen en laurier

De motten kunnen door dunne verpakkingen bijten, maar niet door harde materialen zoals plastic, blik of glas. Bewaar je nieuwe voorraad daarom in goed afsluitbare bewaardozen.

Een paar Radio2-luisteraars laten weten dat het helpt om preventief gedroogde laurierblaadjes in je kast te leggen. Meelmotten zouden ook niet tegen de geur van pepermunt kunnen. Je kan dus bij het poetsen van je voorraadkast een paar drupjes pepermuntolie aan je sopje toevoegen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet