Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Mus moet elders 'vogelen' om soort te redden

wo 20 mrt. - 10:50

Sint-Niklaas en Dendermonde starten een proefproject om de mus te redden, want het gaat niet goed met de mussenpopulatie. Er is te veel inteelt. De oplossing? De vogels op een ander laten "vogelen"!
© Foto: Pixabay

Het zacht tsjilpend gezang van een mus: het is haast niet weg te denken uit onze natuur. Toch komt de kleine bruine vogel steeds minder voor. En daar willen Sint-Niklaas en Dendermonde verandering in brengen. Ze hebben een uniek plan opgesteld dat moet zorgen voor opnieuw meer mussen

Dodelijke inteelt

Één van de grootste doodsoorzaken bij de huismus is inteelt. Dat komt omdat mussen zeer sedentair zijn, ze verplaatsen zich niet makkelijk. Tijdens het broedseizoen verplaatsen ze zich amper 100 meter, buiten het broedseizoen 500 meter.

"In Sint-Niklaas zijn er bijvoorbeeld nog maar 5 populaties met 10 koppels mussen. En daar hebben we al heel lang naar moeten zoeken!" zegt Jenny de Laet van de Wase milieuvereniging Abllo. "In het verleden was er wel voldoende uitwisseling van de mus, want toen werd er gewerkt met een systeem van groene stapstenen. Maar bij de meeste steden is de afstand tussen groene zones te groot geworden."

Kruip eens op een ander

Nu is het de bedoeling om de verschillende groepen toch bij elkaar te zetten. "We gaan jonge mussen helpen de weg te vinden naar andere populaties. Zo kan de biodiversiteit opnieuw optimaliseren", legt Jenny de Laet van Abllo uit. 

Abllo is bezig met een aantal populaties in detail te volgen. "We hebben nestkastjes opgehangen. We willen de mussen ook ringen en meten. En we willen kijken wat ze allemaal doen", vertelt Jenny. "Maar mussen zijn echt geen makkelijke beestjes om mee te werken! Ze laten zich niet makkelijk vangen en broeden niet graag in nestkastjes." 

Ook jij kan helpen!

Het stadsbestuur wil extra openbaar groen voorzien, maar ook als inwoners kan je helpen de mus te redden. Het belangrijkste dat de beestjes nodig hebben, zijn dichte struiken en hagen.

"Wij met Abblo bieden pakketten aan voor gevelplanten, struiken, haagplanten en kruiden. Als iedereen die pakketten gebruikt, is er in de toekomst hopelijk voldoende groen voor handen, waarlangs de mussen zich kunnen bewegen!" concludeert Jenny.

Voor meer informatie over de pakketten van Abllo, kan je terecht op hun website.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet